Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Solidariteitsheffing op jaarinkomens boven SRD 150.000'

'Solidariteitsheffing op jaarinkomens boven SRD 150.000'

18/09/2020 19:48 - Van onze redactie

Minister Achaibersing (r) overhandigde president Santokhi vrijdag de nota economisch herstel.

Minister Achaibersing (r) overhandigde president Santokhi vrijdag de nota economisch herstel.  

PARAMARIBO - Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft vrijdagmiddag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee duidelijkheid verschaft over de solidariteitsheffing van 10 procent. Hij zei dat die zal worden geheven op inkomens boven 150.000 Surinaamse dollar per jaar. "Dat betekent dat een maandinkomen van SRD 12.500 geen solidariteitheffing zal betalen", aldus de bewindsman.

Ter voorkoming van misverstanden verduidelijkte hij de werkwijze met een voorbeeld van een inkomen van SRD 20.000 per maand. "Dan betaalt u tot het bedrag van SRD 12.500 de normale belasting en over de SRD 7.500 betaalt u de solidariteitsheffing. Dus echt de brede schouders gaan solidariteit moeten tonen."

Deze fiscale maatregel geldt voor één jaar, aldus Achaibersing. "De periode waarin we bezig zijn de crisis te beheersen", gaf hij aan. Daarvoor had hij de opmerking gemaakt dat "met name de politici moeten betalen". DNA-voorzitter Marinus Bee zei daarop dat de meeste zich hadden uitgesproken hieraan mee te werken.

Bij zijn inauguratie als president op 16 juli noemde Chandrikapersad Santokhi de tijdelijke solidariteitsheffing als één van de eerste maatregelen die hij zou treffen om Suriname uit de crisis te helpen en sociaal-zwakkeren te ondersteunen. Hij gaf toen aan dat de heffing zou worden gepleegd bij met name (ex-)regeringsfunctionarissen.

Onder anderen Edgar Dikan (BEP) en André Misiekaba (NDP), in het kabinet-Bouterse/Adhin ministers van respectievelijk Regionale Ontwikkeling en Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zeiden desgevraagd tegen de Ware Tijd niet onwelwillend te staan tegenover de solidariteitsheffing. Misiekaba noemde het idee zelfs "goed".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina