Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lodgehouders Boven-Suriname kijken reikhalzend uit naar 'heropening'

Lodgehouders Boven-Suriname kijken reikhalzend uit naar 'heropening'

19/09/2020 14:07 - Amanda Palis

Lodgehouders Boven-Suriname kijken reikhalzend uit naar 'heropening'

Kosindo River Lodge hoopt binnenkort weer gasten te ontvangen. Foto: surivision.nl  

PARAMARIBO - Voor Frans Dinge, lodgehouder van River Lodge Kosindo te Kajana en tevens voorzitter van de stichting Lodgehouders van Boven Suriname, is het wachten op een startsein van de overheid om officieel de deuren te heropenen. “We zijn in elk geval al helemaal voorbereid om open te gaan en om mensen te ontvangen. We kijken reikhalzend uit naar het startsein van Gran lanti – de overheid – om ons toestemming te geven”, zegt Dinge die zijn lodge meer dan zes maanden heeft moeten sluiten wegens de Covid-19-pandemie tegen de Ware Tijd.

Hij weerspreekt berichten van de minister van Transport Communicatie en Toerisme dat er met oorden en horeca is gesproken voor een herstart binnen de sector. Hij zegt nog geen gesprekken te hebben gevoerd met de bestuursambtenaren van het district. "Ik kan begrijpen dat mensen hun draai nog moeten vinden, aangezien het een wisseling van de wacht is. Ik verwacht en hoop elk moment een gesprek te hebben met de nieuwe districtscommissaris over de stand van zaken en het heropenen van de lodges", klinkt Dinge hoopvol.

Hoewel het Outbreak Management Control team bevestigt dat de protocollen die zijn ontwikkeld landelijk gelden voor ressorts en recreatieoorden, zijn de oorden aan de Boven-Suriname voor een groot deel nog niet bekend met ze. Dit bevestigt. "Misschien moet de dc nog komen, maar we hebben niets gehoord van protocollen." Jammer Districtscommissaris Ndepe Dinge van het Boven-Surinamegebied had eerder in de media zijn bezorgdheid al geuit over de grote toestroom van mensen naar het Boven-Surinamegebied. Echter, de Ware Tijd kon hem na herhaaldelijk bellen niet bereiken voor een reactie.

Dat andere lodgehouders en collega's de vorige weekenden ondanks de total lockdownmaatregel toch zijn opengegaan, vindt Frans Dinge jammer. "Maar mi no man hori den sma efu den opo. Sinds de pandemie zijn intrede heeft gedaan, hebben we geen vergadering belegd onder de lodgehouders. We proberen allemaal te doen wat we kunnen", zegt Dinge, die ondanks dat hij inkomsten is misgelopen er niet voor koos de regels te overtreden. "Ik kon mijn medewerkers jammer genoeg niet betalen. Gelukkig hadden ze begrip voor de situatie en in het binnenland proberen we elkaar te helpen waar we kunnen", zegt de lodgehouder. Hij hoopt dat de overheid zal kijken naar compensatiemogelijkheden voor de lodgehouders, zodat zij een goede herstart kunnen maken.

Voor gids Lindie Aboikone, die zelf in Boven Suriname woont, was het schrikbarend hoeveel mensen naar het binnenland trokken terwijl de weekendlockdown nog gold. "Ik kan wel snappen dat mensen een plek zoeken om zich terug te trekken, maar vind het jammer dat andere lodgehouders het hebben toegelaten en mensen hebben ontvangen, terwijl het niet mocht", zegt Aboikone die voor noch tegen de lockdownmaatregelen is. "Maar we hebben geen keus en moeten deze naleven want het is tegen de wet. En we willen onze eigen mensen niet in gevaar brengen. Ik had echt gehoopt dat de lokale politie had opgetreden, helaas was die zoek", zegt de gids, die net als de lodgehouders ook inkomen derft tijdens de pandemie. "UTGS heeft wel enkele opties gecreëerd voor gidsen om wat zakcentjes te kunnen verdienen. Ik hoop dat we heel snel van start kunnen gaan en we zullen ons moeten aanpassen als gidsen", aldus Aboikone.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina