Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regeringen hebben geen antwoord op werkloosheid

Regeringen hebben geen antwoord op werkloosheid

19/09/2020 18:09 - Van onze redactie

Regeringen hebben geen antwoord op werkloosheid

 

PARAMARIBO - Het aspect van werkgelegenheid is één van de “prangende vraagstukken” waar opeenvolgende regeringen geen antwoord op kunnen geven. Tot deze conclusie komen gewezen leden van de Sociaal Economische Raad (SER) in een advies dat op de valreep - vóór de installatie van een nieuwe raad maandag - is uitgebracht.

Haar conclusie dat regeringen geen antwoord hebben kunnen vinden op dit stuk, baseren de leden op onder meer het wegvallen van productie zoals de bauxiet- en bacovenindustrie die de werkgelegenheid een goede push gaven; het onvoldoende aanwezig zijn van sociaal-economisch aanvaardbaar emplooi, wat ertoe leidt dat hoogopgeleide en high skilled-mensen de wijk nemen naar het buitenland of genoegen nemen met arbeid dat beneden hun ambitie of niveau is.

Geconstateerd wordt dat grote bedrijven het voornamelijk hebben van fysieke arbeid met weinig kennis inbreng wat de opwaartse sociaal-economische mobiliteit stremt. Migratie vanuit de regio legt extra druk op het aanbod van arbeidsplaatsen, stellen de leden verder. Hervorming van de publieke sector, die zij noodzakelijk noemen, kan alleen goed tot zijn recht komen als er voldoende ambtenaren worden getraind en omgeschoold voor voldoende arbeidsplaatsen in de private sector. In haar advies voor meer sociaal-economisch aanvaardbare arbeidsplaatsen, verwijst de gewezen raad naar een eerder uitgebracht advies aan de regering met aandrang voor de ondersteuning van micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen. Immers, stelt zij, vormen deze ondernemingen de ruggengraat van de economie.

De regering wordt geadviseerd om beperkingen voor toegang tot exportmarkten voor de agrosector aan te pakken. Transparantie voor bedrijvigheid met betrekking tot wet- en regelgeving, vergunningen en overheidsprocessen in het bijzonder. Geadviseerd wordt om lokale productie te bevorderen, niet alleen door dit af te dwingen van buitenlandse investeerders, maar ook door hen ook incentives te geven zodat zij hun input zoveel als mogelijk lokaal betrekken. De gewezen leden vinden ratificeren van internationale conventies die investeringen kunnen aantrekken en het afstoten van staatsbedrijven ook noodzakelijk bij het creëren van werkgelegenheid. Voorts het versterken van instituten zoals het ABS en Planbureau in verband met dataverzameling over werkgelegenheid. Deze en andere adviezen zijn met lokale experts en volgens internationale trends, standaarden en structuren tot stand gekomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina