Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We verkeren nu in de omstandigheid van overleven’

‘We verkeren nu in de omstandigheid van overleven’

19/09/2020 09:56 - Lloyd Djendje

‘We verkeren nu in de omstandigheid van overleven’

Foto: FB Stichting Jeugdtandverzorging Suriname  

PARAMARIBO - Directie en personeel van Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) herdenken zaterdag op sobere wijze het veertigjarig bestaan van de organisatie. Op 1 maart 2021 zal de opleiding tot jeugdtandverzorgers 45 jaar bestaan. “Door de Covid-19-situatie en de krappe financiële middelen is er geen groot feest. Maar om het toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan zullen we op weg naar 1 maart hoe klein of groot enkele memorabele jubileumactiviteiten organiseren”, zegt JTV-directeur Mickey Pocorni tegen de Ware Tijd.

Vijf jaar voordat de stichting officieel bestond werden al studenten opgeleid tot jeugdtandverzorgers. Precies veertig jaar geleden is de dienstverlening van tandheelkundige mondzorg naar de samenleving toe gestart. Sinds 2016 is de JTV-opleiding getransformeerd van een driejarige naar een vierjarige opleiding waar oral health- therapeuten volgens internationale normen worden opgeleid.

Deze opleiding is duur vanwege het feit dat het lesmateriaal, de zogenaamde 'skills lab'-faciliteiten, dat nodig is voor de studenten uit het buitenland gehaald moet worden. Per student lopen de materiaalkosten al op tegen de tienduizend US dollar. "Wij subsidiëren de opleiding eigenlijk. De student betaalt maar een heel klein deel van deze hoge kosten", zegt Pocorni. Hij meent dat ondanks alles JTV via de opleiding een stempel heeft gedrukt op de mondholtezorg in Suriname. Binnenkort moet het nieuwe collegejaar 2020-2021 aanvangen. Er is grote belangstelling hiervoor van afgestudeerden van de middelbare school.

Werken in de mond van mensen tijdens de heersende coronapandemie vormt een groot risico voor zowel werkers als de patiënten. De stichting was daarom genoodzaakt de nodige aanpassingen te plegen waarbij extra druk is gekomen op de financiële uitgaven van de organisatie. In goed overleg met de Surinaamse Tandartsenvereniging heeft JTV dure attributen, waaronder mondkapjes die voldoen aan strenge internationale standaarden, laten kopen in het buitenland.

Anderzijds zijn de inkomsten flink teruggelopen als gevolg van minder bezoek van patiënten door voornamelijk de aanpassing van de dienstverlening. "De inkomsten zijn afgenomen terwijl de uitgaven zijn toegenomen. En het zijn juist de inkomsten die de stichting gebruikt om de dienst bereikbaar te houden. Eigenlijk moet je het doen door steeds prioriteiten te stellen en bepaalde investeringen in de mondzorg uit te stellen en middelen die vrijkomen te kanaliseren naar de prioriteitsposten. We verkeren nu in de omstandigheid van overleven. We zijn gehouden de dienstverlening aan te bieden aan minderbedeelden, want daarvoor bestaan we er", aldus Pocorni.

De subsidie van de overheid is net genoeg om salarissen uit te betalen en wordt vaak genoeg laat overgemaakt. "Iedere maand is het een worsteling om salarissen te betalen." Met de werknemersbond wordt hierover regelmatig overleg gevoerd. Pocorni onderkent dat de overheid te kampen heeft met een slechte economische situatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina