Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ambulancefiets als extra hulpmiddel

Ambulancefiets als ondersteuning voor openbare evenementen

20/09/2020 08:03 - Amanda Palis

Ambulancefiets als ondersteuning voor openbare evenementen

De ambulancefiets van Regionaal Ziekenhuis Wanica. Foto: FB Regionaal Ziekenhuis Wanica  

PARAMARIBO - "We proberen zo innovatief als mogelijk te denken en hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. De ambulancefiets wordt al in Nederland gebruikt als een eerste opvang alvorens andere assistentie onderweg is", vertelt Anand Doekhi, ambulancecoördinator van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Begin september is de ambulancefiets gepresenteerd.

Er zijn volgens Doekhi verschillende vormen van ambulancediensten waaronder het vervoeren van patiënten naar het ziekenhuis of een zorginstelling. "Een andere definitie is het snel mogelijk ter plaatse krijgen van hulpverlening. We denken dan aan een huisarts of een medische specialist of het stand-by staan bij een evenement", zijn enkele voorbeelden die Doekhi opsomt.

De ambulancefiets is nog niet in gebruik, omdat er door de Covid-19-pandemie nog geen evenementen kunnen plaatsvinden. Ook bevindt de nieuwe vorm zich nog in de testfase. "Deze dienst zou vooral ingezet kunnen worden bij evenementen zoals de Avondvierdaagse, shows en bij autovrije zones om zo snel als mogelijk te kunnen inspelen en hulp verlenen waar nodig. Voor nu is er één fiets, maar het worden er binnenkort drie."

De ambulancefiets is de eerste in Suriname en Doekhi hoopt dat deze dienst ook als ondersteuning zou kunnen dienen voor de bikers binnen het Korps Politie Suriname. "Vaak genoeg heb je bij evenementen de bikers op de fiets. De ambulancefiets kan hierbij zeker ook haar diensten bieden en zorgen voor snelle hulp indien nodig. Bij calamiteiten kan de ambulancefiets als eerste opvang dienen", aldus Doekhi.

Hij garandeert dat de reguliere ambulancediensten van het RZW worden voortgezet. "De ambulancefiets is slechts een uitbreiding van het reeds bestaande ambulancepark van het ziekenhuis." De reacties waren in het begin volgens Doekhi niet al te positief. "Maar na uitleg aan de samenleving wat het allemaal precies inhoudt en hoe deze ingezet zal worden, is er gelukkig een ommekeer gekomen. We kijken er in elk geval naar uit wanneer wij het echt kunnen toetsen en zo de samenleving van dienst zijn."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina