Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho vraagt om betere bescherming frontliners

'Gezondheidswerkers mogen niet meer bezwijken aan Covid-19'

20/09/2020 06:00 - Aidy Pinas-Agodeba

Paho-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell (r) overhandigt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid medische spullen die goed van pas komen in de Covid-19-strijd.

Paho-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell (r) overhandigt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid medische spullen die goed van pas komen in de Covid-19-strijd.  

PARAMARIBO - Gezondheidswerkers zijn bijzonder kwetsbaar voor Covid-19. De Amerika's hebben het hoogste aantal geïnfecteerde gezondheidswerkers ter wereld. Uit gegevens van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) blijkt dat bijna 570.000 gezondheidswerkers in de regio ziek zijn geworden en meer dan 2.500 zijn bezweken aan het coronavirus. Er zijn bijna 13,5 miljoen Covid-19-gevallen en meer dan 469.000 gerapporteerde sterfgevallen in de Amerika's, waaronder ongeveer vierduizend per dag.

De Paho is niet blij met deze ontwikkeling. Ze dringt er bij de lidstaten op aan om de capaciteit van gezondheidsdiensten op alle niveaus te versterken en gezondheidswerkers uit te rusten met de juiste middelen en opleiding om een adequate en tijdige reactie op de pandemie binnen het gezondheidszorgsysteem te waarborgen.

Guno Welzijn, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), merkt in gesprek met de Ware Tijd op dat ook in Suriname gezondheidswerkers slachtoffers zijn geworden van het virus. Gelukkig is het niet zo ver gekomen dat ze als gevolg van de ziekte zijn overleden.

Welzijn: "Ondanks het niet zo ver is gekomen, moeten we de maatregelen in acht blijven nemen en zo veilig mogelijk blijven werken." Hij betreurt het dat de ziekte intussen zoveel slachtoffers heeft gemaakt en doden geëist. Tot en met zaterdagavond waren er 97 coronadoden en 4.709 besmettingen.

Om deze trends te remmen, moeten landen ervoor zorgen dat gezondheidswerkers hun werk veilig kunnen doen. Dit vereist voldoende voorraden aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook moet men ervoor zorgen dat iedereen effectief wordt getraind in infectiebeheersing om zo zijn eigen gezondheid niet in gevaar te brengen.

Welzijn is niet ontrevreden over de bescherming van verpleegkundigen in Suriname, maar tevreden is hij ook niet. "Je moet nooit tevreden zijn. Je moet altijd streven naar perfectie. De instanties doen met de weinige middelen die ze hebben hard hun best om er het beste van te maken en ze moeten hun best ook blijven doen", stelt hij.

Paho heeft landen ondersteund bij het bouwen van aangewezen triage- en casemanagementzones om gezondheidswerkers en patiënten te beschermen. Ook heeft de organisatie meer dan 31 miljoen maskers en meer dan 1,4 miljoen handschoenen en jassen gedoneerd om de eerstelijnsreactie te beschermen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina