Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lakeesha Esseboom volleybalt in Nederland

Volleybalster Esseboom zet studie en carrière voort in Nederland

20/09/2020 22:22 - John Zaalman

Met 'dames 2' van Hajraa volleybalt Lakeesha Esseboom (27) in de promotieklasse van Nederland.

Met 'dames 2' van Hajraa volleybalt Lakeesha Esseboom (27) in de promotieklasse van Nederland. Foto: collectie Lakeesha Esseboom  

PARAMARIBO - LakeeshaEsse boom studeert en volleybalt sindskort niet meer in de Verenigde Staten (VS). “Het is gelukt om naar Nederland te komen en ik ben blij met deze stap”, laat de Surinaamse volleybalinternational zich tegenover de Ware Tijd ontvallen.

Esseboom is in juli afgereisd en heeft de draad op 1 september opgepakt bij de Eindhoven University of Technology, ook wel de Technische Universiteit Eindhoven, waar ze Psychology & Technology studeert. "Het is een bacheloropleiding en daarna ga ik gelijk mijn masters doen", vertelt ze.

Tijdens de introductieweek op de campus was er een volleybalstand. Studenten en sportverenigingen maakten daarbij ondanks het nieuwe coronavirus gebruik van de gelegenheid om sport en andere zaken te belichten. Esseboom maakte, zoals ze het zelf zegt, een "lekkere babbel" met enkele volleybalsters, met wie ze vervolgens meetrainde. "Het klikte gelijk met de speelsters van team Hajraa."

De Surinaamse heeft de eerste keer meegetraind met het vierde team van Hajraa, dat over acht vrouwen en negen mannenploegen beschikt. "Ik zit nu bij team twee en zij spelen in de promoklasse." Volgens Esseboom wordt er in die klasse best op een hoog niveau gespeeld.

Volleyballen in Florida is volgens de Surinaamse anders dan in Nederland. "Hier train je zeg maar twee keer per week en niet zo serieus. In de VS was dat elke dag. Als je hier verliest, is er geen vuiltje aan de lucht. Nu is het wel nog even wennen aan het Europees systeem wat bijna als Suriname is. In Amerika draait alles om sport, maar hier is het meer fun om samen te spelen. Je studie gaat ook wel voor", haast ze zich erbij te vermelden.

Esseboom voelt zich in ieder geval op haar gemak in Brabant, waar ze woont. Momenteel verblijft ze bij familie, maar gaat gauw op zoek naar haar eigen stekkie. "Ik ben helemaal happy en het lukt goed. Ik heb niets te klagen. Ik ben blij dat ik gewoon kan volleyballen en me op mijn studie kan focussen."

In Rotterdam is ze onlangs landgenote Johnelle Jameson tegengekomen. De Surinaamse studeert en volleybalt ook in Nederland. "Met mij gaat het goed", liet Jameson onlangs nog weten. "Ik ben weer begonnen met school en volley."

Ketura Margaret zit in haar tweede jaar bij Florida State College in Jacksonville, VS. "Dit jaar is het helemaal anders", meent de Surinaamse volleybalinternational. "Het team is helemaal veranderd." Inclusief haar zijn er slechts drie speelsters van vorig jaar nog bij het team. Haar school is zoals ze het zelf zegt "nog bezig met het organiseren van de hele Athletic Department met alle Covid-19 aanpassingen". Zoals zaken ervoor staan, zal Margaret waarschijnlijk een trekkersrol moeten vervullen.

Het officieel seizoen is verschoven naar 2021 waardoor er in januari nog enkele speelsters aan het team kunnen worden toegevoegd. "We zijn eindelijk gecleared om te trainen, dus waarschijnlijk starten we deze week nog met de officiële training." In de mean time is ze bezig geweest met fysieke trainingen. "Volleyballen in deze coronaperiode is sowieso anders en minder prettig." De toegang tot de gymzaal is gelimiteerd en er wordt gelet op social distancing. "Gelukkig hoeven we tijdens de training geen mond- en neusbedekking op te hebben. Naast indoor gaan we dit jaar een beachvolleybalseizoen hebben. Ik kijk daar ook echt naar uit in verband met de extra training en de extra opties die het creëert."

Wat de school betreft, zijn al haar vakken online en is ze al drie weken gestart met onderwijs. "Ik heb mijn eerste jaar afgerond met een 4.0 GPA en dat is ook weer mijn streven voor dit jaar", aldus Margaret.

Cabriëlla Bouterse heeft zich dit jaar aangesloten bij Ave Maria University nadat ze vorig jaar nog bij Broward College zat. De aanpassingen vanwege corona vindt ze nu nog onwennig. "Het is raar om iedereen in de klas met een mondkap te zien. Daarnaast zitten we alleen en gescheiden. Volleyballen is momenteel limited", onderkent Bouterse. "Om en bij vijftig mensen mogen uitgenodigd worden en mondkap is verplicht." Alle speelsters worden naar haar zeggen elke ochtend gescreend en vóór elke wedstrijd moet er ook een swabtest worden gedaan. "Men wil zeker zijn dat iedereen gezond is. Mocht iemand positief zijn getest, gaat iedereen voor twee weken in quarantaine en dat betekent twee weken achterstand."

Alle wedstrijden worden volgens de Surinaamse international via livestream uitgezonden. "Als er publiek is, mag je niet aangeraakt worden. Je mag geen voeding of drank van derden in ontvangst nemen en we switchen ook niet van veld. De campus mag ook niet verlaten worden." Daarnaast wordt alles vóór en na de wedstrijd gedesinfecteerd.

Bouterse heeft er al vier wedstrijden opzitten met Gyrenes waarvan de eerste op 9 september met 1-3 werd verloren van Keiser University. Vervolgens werden Florida Memorial University (3-0), Southeastern University (3-0) en College of Coastal Georgia (3-1) op 12, 16 en 19 september verslagen. "We spelen tot en met november. De state national championship en nationals worden wel verschoven naar 2021."

De Surinaamse basisspeelster vindt haar team vrij goed. "Ik heb een goed gevoel over onze ploeg. Ik heb de andere teams nog niet gezien, maar gezien het spel van onze eerste twee games, zal het goed gaan voor ons." Bouterse droomt in ieder geval groot. "Als we met dezelfde mindset en connectie die snel ging doorgaan, dan moeten we kampioen kunnen worden."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina