Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aan- en verkoopkoers US dollar nu SRD 14,018 om SRD 14,290

Aan- en verkoopkoers US dollar nu SRD 14,018 om SRD 14,290

21/09/2020 16:12 - Van onze redactie

Aan- en verkoopkoers US dollar nu SRD 14,018 om SRD 14,290

Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - De aan- en verkoopkoers van de Amerikaanse dollar is per dinsdag respectievelijk SRD 14,018 om SRD 14,290. Dat heeft governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname daarnet bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hij deed een beroep om niet mee te werken aan illegale geldwisseltransacties.

Met de nieuwe koers voor de Amerikaanse dollar wordt volgens de moederbank een efficiënte werking van het transactieverkeer op de valutamarkt bevorderd. De wisselkoersnoteringen van de euro en andere valuta zullen door de bank worden afgeleid van de internationale koersnoteringen "met inachtneming van de verkoopkoers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar."

De Centrale Bank zal de wisselkoersen dagelijks publiceren. Deze gelden voor de gehele economie, wordt benadrukt. "Het hanteren van hogere verkoopkoersen dan de gepubliceerde verkoopkoers van de bank voor de Amerikaanse dollar, is geenszins toegestaan." De bank benadrukt dat de onder haar toezicht staande deviezenbanken en wisselkantoren de enige erkende en bevoegde instanties zijn, waarmee het bedrijfsleven en het publiek wisseltransacties mogen verrichten. Koersnoteringen van individuen en/of bedrijven zijn niet toegestaan.

De Centrale Bank hanteerde vanaf 7 juli 1994 een wisselkoerssysteem middels het mechanisme van vraag en aanbod. Daar werd eerder dit jaar, op 15 april, van afgestapt en sindsdien geldt een beheerst-zwevend wisselkoerssysteem. "Het nieuwe wisselkoersregime impliceert dat de bank een wisselkoers vaststelt die een reflectie is van de macro-economische fundamenten van de economie en de vigerende valutamarktontwikkelingen." Die worden vervolgens periodiek modelmatig geëvalueerd en naar gelang de omstandigheden dat vereisen bijgesteld. De effectuering van het nieuwe wisselkoersregime is na overleg met de regering vastgesteld op 22 september.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina