Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De wijzen van Bronto

COLUMN: De wijzen van Bronto

21/09/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: De wijzen van Bronto

Giwani Zeggen  

In principe interesseert het mij niet uit welke richting de vierhonderd wijzen van Bronto Somohardjo zijn gekomen. Die van Jezus kwamen uit het Oosten. Ze gaan, een uitzondering daargelaten, niet meer weg...tot het moment dat zij het tijdige met eeuwige hebben verwisseld. Hoewel, tegenwoordig schijnt er zelfs advies uit het hiernamaals te komen. Ik heb er ook niet zoveel moeite mee dat bekend is hoeveel ze verdienen. Het is belastinggeld, dus de belastingbetaler heeft er recht op te weten hoe dat wordt besteed. Alleen, doe het dan direct goed. Maak van alle ministeries de lijsten met beleidsadviseurs openbaar. Beter nog, doe het voor alle ambtenaren.

Bronto heeft politiek gescoord. Voor mij was het slechts een bevestiging van wat ik al vermoedde. In Suriname kan je adviseur worden, ook al heb je de herseninhoud van een garnaal. Of neem de groep staatsprofiteurs. Ze staan op de betaalrol, maar voeren geen klap uit. Dat ze niet allemaal door zijn voorganger Noersalim zijn aangetrokken en niet eens allemaal beleidsadviseur zijn, is achteraf gepraat. Bij de massa blijft hangen: vierhonderd beleidsadviseurs. Alleen schiet het land, en ik vrees voor Bronto ook zijn partij Pertjajah Luhur, daar weinig mee op.

De minister heeft met zijn openbaring ook niet de intentie getoond, dat er op korte termijn verandering komt in deze politieke cultuur. Want, laten wij eerlijk zijn. Bronto, en ik wil wedden ook zijn collega's, zullen ook beleidsadviseurs aanstellen of hebben dat al gedaan. In sommige gevallen kundige mensen die daadwerkelijk de bewindspersoon bijstaan met beleidsadviezen. Maar ook nu zullen er individuen tussen zitten die het bij 'Weetje Weetje' afleggen tegen een ezel. Of personen wiens loyaliteit slechts wordt beloond met het beleidsadviseurschap en het daarbij behorende inkomen.

Ik besef, een cultuur verander je niet zomaar. Daar gaat tijd overheen. Er staan nu bij alle coalitiepartijen personen langs de kant, die wachten om geaccommodeerd te worden. Niet omdat ze de kennis of kunde hebben die hoort bij de baan die ze krijgen, maar omdat 'men' vindt dat hij of zij het 'verdient'. "A man verdien a post." "Altijd a vrouw dati tak' gi a partij. Fa yu no e luku en dan?" Dat zijn vaak de 'argumenten' die worden gebruikt om iemand een baan te geven. En o wee hij die de vraag stelt of de persoon de competenties heeft, dan heet het dat je een hater bent en het de ander niet gunt.

Echter, voor de toekomst moet het wel geregeld worden. En dat kan met een nuchtere, eerlijke en pragmatische aanpak. Iedere minister wil loyalisten, die van de hoed noch de rand weten, faciliteren. Prima. Laten wij dat accepteren maar wel goed regelen. Het ministerie heeft echter ook personen met kennis nodig. Hoogopgeleiden. Die in staat zijn plannen te bedenken, te vervatten in beleidsdocumenten en die erop toe kunnen zien dat de plannen worden uitgevoerd.

Laat de regering of de coalitie met een wet dan wel initiatiefwet komen. Die ingaat na de volgende verkiezingen, waarin wordt vastgelegd dat er een onderscheid komt tussen politieke adviseurs en technische adviseurs. Elke minister mag vijf politieke adviseurs meenemen, die ook weggaan op het moment dat hij vertrekt, ongeacht of dat al een week na zijn aanstelling als bewindsman is. Aan deze vijf worden er geen eisen qua scholing gesteld. Laten wij het erop houden dat ze politiek 'geschoold' zijn. Aan de technische adviseurs stellen wij wel scholingseisen. Wat mij betreft minimaal een universitaire master. Die krijgen een vaste aanstelling, met een quotum voor elk ministerie.

Het is een voorstel. Er is natuurlijk ook altijd de optie om niks te doen, en alles te laten zoals het is. In geval de status quo gehandhaafd blijft, zal de opvoering van Bronto niks anders blijken dan een met goed gevolg afgelegd praktijkexamen in 'Politiek Theater'. Dan zien wij na de volgende verkiezingen een minister zwaaien met een lijst met daarop de honderden 'wijzen' van Bronto!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina