Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen sprake van overvraging passagiers door Albina-taxi's'

'Geen sprake van overvraging passagiers door Albina-taxi's'

21/09/2020 18:03 - Lloyd Djendje

De standplaats van de Albina taxi's aan de Drambrandersgracht. Chauffeurs die de route onderhouden, voelen zich genoodzaakt andere dan de gebruikelijke tarieven te hanteren, omdat ze vanwege de coronamaatregelen met minder passagiers mogen rijden.

De standplaats van de Albina taxi's aan de Drambrandersgracht. Chauffeurs die de route onderhouden, voelen zich genoodzaakt andere dan de gebruikelijke tarieven te hanteren, omdat ze vanwege de coronamaatregelen met minder passagiers mogen rijden. Foto: Lloyd Djendje  

PARAMARIBO - Dat passagiers voor een enkelrit van Paramaribo naar Albina onlangs tussen de SRD 250 en SRD 300 hebben betaald, wordt door taxihouders op deze route niet als overvraging gezien. Naar Moengo betaalde men op gegeven moment tussen SRD 100 en SRD 150. Desire Mersing, voorzitter van de Taxivereniging Paramaribo Albina (TVPA), zegt dat de leden het verlies dat ze nu lijden als gevolg van de Covid-19-situatie proberen te compenseren

Waar vroeger zeven personen de kosten voor een rit samen dekten en er ook zekerheid was op de terugweg passagiers te vinden, mogen er nu maximaal vier personen vervoerd worden. Er is bovendien totaal geen zekerheid dat passagiers zullen meerijden op de terugweg. "Het is meer een soort drop-off toestand. En de chauffeurs helpen vaak passagiers die geen volledig bedrag kunnen betalen met een tarief tussen SRD 100 en SRD 150. Zij doen dat, omdat als ze niet rijden, ze ook geen geld hebben voor hun gezin", zegt Mersing.

Volgens een groep chauffeurs bij de eindhalte aan de Drambrandersgracht zijn er als gevolg van de coronasituatie en sluiting van de grenzen, vaak genoeg geen mensen die reizen op deze route. "Wij hebben vroeger eigenlijk dagelijks de mensen die pendelen tussen beide landen gereden en niet zozeer Albinezen, die niet zo vaak reizen. Door de sluiting van de grens vinden we gewoon geen mensen meer uit Albina die naar Paramaribo reizen. De standplaats op Albina is nog niet open", zeggen de chauffeurs. Een chauffeur reageerde door te zeggen dat hij vanaf maandag tot met zaterdag zonder enig succes bij de eindhalte zocht naar passagiers die hij naar Albina kon vervoeren. "Ala bakadina mi e dray go na oso baka zondro moni." De chauffeurs willen ook geen problemen met de politie op de controleposten en bezetten daarom niet alle stoelen. Mersing is dankbaar dat de politie meewerkt dat de mannen nu met de gepaste regels mogen rijden op de route.

De voorzitter zegt dat de vereniging in de afgelopen vijftien jaar al zeker vier verschillende ministers van Transport Communicatie en Toerisme heeft benaderd om het taxiwezen op de route te ordenen. Maar steeds wordt er gezegd dat er eerst een taxiwet moet komen. "Men voert een gedoogbeleid. Wij willen de zaak structureren zodat het geheel ordelijk verloopt en de zaak meer economische zekerheid biedt aan de individuele legale ondernemer. Bovendien zal de overheid belasting kunnen innen", zegt Mersing. Hij gaat ervan uit dat bij ordening de ondernemers verzekerd moeten zijn van bescherming vanuit de overheid. Ik betaal al belasting, maar er zijn van die illegale jongens die soms meer geld maken dan ik. En dat is ongezonde concurrentie", aldus de voorzitter. Met de vorige districtscommissaris werden er gesprekken gevoerd over de nodige bescherming.

Sinds de uitbraak van Covid-19 is het een onzekere situatie voor taxihouders. "De vorige regering heeft niets gedaan naar de taxihouders toe, hoewel wij als eerste getroffen zijn. Wij hopen dat het beleid naar ons toe echt zal veranderen", zegt Mersing. Ook op de route Paramaribo-Nickerie is het volgens twee taxichauffeurs aan de Sophie Redmondstraat een enorm probleem. "Ik ben gekomen uit Nickerie en nu ga ik terug zonder passagier, zegt een van hen. Zij hanteren dezelfde tarieven als de chauffeurs die rijden op de Albina-route.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina