Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PSA-website was gehackt

PSA-website was gehackt

21/09/2020 16:07 - Lloyd Djendje

PSA-website was gehackt

Marlène Waal. Foto: FB 30 juni Nationale Dag van Besef  

PARAMARIBO - Belangstellenden in het buitenland kunnen weer normaal via het internet een aanvraag indienen voor het verkrijgen van het speciale Personen van Surinaamse Afkomst-document (PSA). Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt tegen de Ware Tijd dat de website sedert mei was gehackt door kwaadwilligen. Daardoor werd de indiening van een aanvraag voor het PSA-document ernstig gestagneerd.

Ook de mensen die in de periode maart-mei 2020 een aanvraag hadden ingediend wachtten tevergeefs en tot ergernis. Ramdien weet niet vanuit welke hoek het hacken van de website is geschied. "Bij mijn aantreden als minister heb ik gelijk opdracht gegeven om de zaak wel weer in orde te maken, zodat de indiening van aanvragen weer normaal plaats kan vinden", zegt hij.

Marlène Waal klinkt verheugd aan de telefoon. Zij is door de secretaris van de minister gebeld om haar gerust te stellen met de mededeling dat ze eind deze maand in Nederland kan beschikken over het PAS-paspoort. Sinds maart 2020 moest zij halsoverkop naar Suriname reizen. Dat deed ze zonder een PSA-document. Wel heeft ze in Nederland al 150 euro betaald bij de online indiening van de aanvraag. Toen heeft de toenmalige overheid de bekendmaking gelanceerd dat er een technisch probleem was met de website en dat daardoor het volgen van het verloop van de PSA-aanvragen, helaas niet mogelijk was. "Ik vind het een grote eer om in aanmerking te komen voor een PSA-document. Suriname heeft mij hiermee dan ook geaccepteerd als een burger van het land. Ik kan dan normaal zonder steeds een visum aan te vragen naar huis komen", aldus Waal.

Opgegroeid zijn in een land met bepaalde goed ontwikkelde systemen maakt het voor haar en velen niet gemakkelijk de nationaliteit van dat land vaarwel te zeggen. Echter voelt zij zich verbonden met Suriname. "Ik heb genoten van de investeringen van mijn ouders in Suriname, maar ook nu lever ik een bijdrage aan de economie als ik kom. Ik heb hier mijn huis staan en dat is door Surinamers gebouwd. Het is een stukje werkverschaffing en door te komen verdient de staat ook wat eraan. Dit is het voordeel van het verstrekken van een PSA. In verband met 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid heeft Waal een aangepaste versie van het lied 'Sranan tron gowtu' gecomponeerd. Het wordt 'Sranan tron dyamanti'. Momenteel is zij druk bezig met jongeren, in wie zij een geweldige toekomst ziet, de nodige opnames te maken voordat ze eind van de maand nar Nederland vertrekt. Jong talenten als Joel Pinas, Clayton Randwijk en Nabila Stone zitten erbij. Volgens Waal heeft vicepresident Ronnie Brunswijk van haar nieuw muziekproject vernomen en zijn ondersteuning verleend als VP. "Met mijn PSA-document kan ik zeker mijn bijdrage blijven leveren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina