Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Roadmap naar welvaart

COMMENTAAR: Roadmap naar welvaart

22/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Roadmap naar welvaart

 

DE KOGEL IS door de kerk, de Surinaamse dollar SRD is met ruim 86 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is een forse ingreep in de economie en de zak van iedere persoon. De douanekoers zal dus ook stijgen, evenals de prijzen voor bijvoorbeeld medicamenten en brandstof. Deze wisselkoers is bepaald in overleg met de regering die afgelopen week een pakket aan steunmaatregelen bekend heeft gemaakt.

Het land heeft geen geld. Zoveel is ons intussen bekend. Om de staatsuitgaven te kunnen financieren worden impopulaire maatregelen getroffen . De regering heeft daarom de subsidie op bustransport stopgezet en de burger betaalt sinds gisteren SRD 5 per stadsrit. Daarnaast komen de hogere kosten bij voor brandstof en medicamenten. En, hoewel de importeurs vaak de nieuwe officiële koers al hanteerden, zullen zij er mogelijk een schepje bovenop doen met de verhoging van de douanekoers.

Eén van de meest belangrijke zaken is ook dat de geldhoeveelheid bij de overheid, noch bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is. Er is een schaarste aan cash vreemde valuta vandaar ook allerlei maatregelen bij de banken om ervoor te zorgen dat burgers niet alle geld in één keer opnemen. Toegegeven: de nieuwe koers is dichterbij de realiteit, maar de zwarte markt heeft maanden lang flink kunnen floreren. Dit zal maken dat de aanbieders van vreemde valuta - zeker nu de prijzen enorm stijgen wel binnen het circuit zullen blijven.

De antwoorden van de CBvS zijn op dat stuk te kort door de bocht. Een beroep doen op de bevolking om nu het knopje om te draaien, zal niet zo snel navolging vinden. Overigens is het bijzonder dat de governor van de CBvS, Maurice Roemer de media verwijten medeschuldig te zijn aan het opdrijven van de koers. Dit terwijl in de wet duidelijke instrumenten zijn genoemd waarvan de Moederbank gebruik kan maken om ervoor te zorgen dat de koers wel degelijk in goede banen geleid wordt.

Roemer heeft trouwens ook aangegeven dat deze aanpassing van de koers niet los staat van een aantal maatregelen die de overheid ook moet nemen. Eén daarvan is stimuleren van de export. Nu de factor arbeid en lokale grondstoffen door de waardedaling van de Surinaamse dollar in theorie goedkoper zou moeten zijn, is het de overheid die de maatregelen moet treffen om de economische koek te vergroten.

Dat is noodzaak, want voor nu zal iedereen bezuinigen en zal de economie krimpen. Dat is trouwens ook al geprojecteerd door het Planbureau Suriname De vraag is dus hoe van deze fase te gaan naar stimuleren van de economie om welvaart te vergroten. Het volk is betere tijden beloofd, dus hoe ziet die roadmap er concreet uit om daar te komen?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina