Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dorpen Para weigeren bussen in te leveren

Dorpen Para weigeren bussen in te leveren

22/09/2020 18:01 - Gilliamo Orban

Dorpen Para weigeren bussen in te leveren

Murwin Leeflang heeft de dorpshoofden van Para boos gemaakt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Dorpshoofden van Bigi Poika, Cassipora en Tibiti in Para menen dat ze in het weekend onaangenaam zijn verrast met het bezoek van vakbondsman Murwin Leeflang. Hij heeft hen naar zeggen van de kapiteins meegedeeld dat ze de bussen die onder hun beheer zijn spoedig moeten inleveren, omdat die staatsbezit zijn.

Leeflang was volgens de dorpshoofden vergezeld van mannen in militair uniform en lijkt in dienst te zijn bij het Ministerie van Openbare Werken. "Die man heeft zich niet eens gelegitimeerd en we wisten niet met wie we te maken hadden, want die persoon kan ook een boef zijn. We kunnen de bus niet plotseling overhandigen aan iemand, want het is door de vorige regering aan ons geschonken en is bestemd voor de gemeenschap", zegt de zeer geïrriteerde kapitein Muriel Fernandes van Cassipora tegen de Ware Tijd.

Bij haar kan het niet in dat Leeflang zonder afspraak met de kapitein het dorp heeft aangedaan. Ook heeft hij daarbij geen rekening gehouden met de coronasituatie. Volgens haar is hij eerst naar de locatie gegaan waar de bus geparkeerd is. "Als iemand in een dorp komt, dient de persoon zich eerst aan te melden bij het dorpshoofd en je moet eerder een afspraak hebben gemaakt met de kapitein. De man heeft gebrek aan respect getoond tegenover het dorpsgezag en dat pikken we niet, want we zijn geen criminelen", benadrukt Fernandes.

Aangezien de bus gemeenschapsbezit is, wijst zij erop dat ze eerst een vergadering moet houden om de dorpelingen op de hoogte te stellen van de kwestie. Maar omdat enkele dorpelingen zijn besmet met het nieuwe coronavirus kan dat nu niet. Zij kreeg uiteindelijk te horen van Leeflang dat ze de bus uiterlijk twaalf uur zondagmiddag moest overhandigen aan de politie van Rijsdijk, anders zou het voertuig opgehaald worden met de politie. "Ik heb dat niet gedaan, maar niemand is geweest. Hij is waarschijnlijk teruggefloten door zijn superieuren", vermoedt Fernandes.

Overigens is het voor haar onduidelijk waarom de bus ingeleverd moet worden. Ze geeft aan dat hierover geen uitleg is gegeven. Ook Ivanildo Iejoenakame, kapitein van Bigi Poika, is niet te spreken over de wijze waarop Leeflang te werk is gegaan. "Ik ben vooraf niet schriftelijk op de hoogte gesteld dat we de bus moeten teruggeven en we worden zaterdagochtend half zeven overvallen door die boodschap. Nog erbij gebeurt dat met veel machtsvertoon zoals een gangster en erg onbeschoft. Die man heeft geen respect voor het gezag in het dorp", meent Iejoenakame.

Hij wijst erop dat hij niet in discussie is gegaan met Leeflang. Net als Fernandes vindt hij ook dat het dorpshoofd eerst in overleg moet treden met de dorpelingen om besluiten te nemen. "We hebben vergaderd en hebben besloten dat de bus nergens gaat. We gaan eerst praten met de minister van Openbare Werken", zegt de kapitein. Zowel Fernandes als Iejoenakame heeft zich beklaagd bij districtscommissaris Marlene Joden van Para. Intussen heeft de Ware Tijd vernomen dat de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen van Para en Wanica zaterdag zal praten met Nurmohamed over de kwestie. Leeflang was maandag niet bereid de Ware Tijd een reactie te geven op het gebeurde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina