Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geschatte olievoorraad 1,4 miljard vaten

Geschatte olievoorraad 1.4 miljard vaten

22/09/2020 00:00 - Van onze redactie

Het succesvolle boorschip Noble Sam Croft dat drie grote aardolievoorraden in Surinaamse wateren heeft opgespoord.

Het succesvolle boorschip Noble Sam Croft dat drie grote aardolievoorraden in Surinaamse wateren heeft opgespoord. Foto: oilnow.gy  

PARAMARIBO - De olievoorraad die tot nu toe voor de Surinaamse kust is aangetoond wordt door het Noorse onafhankelijke energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf Rystad Energy geschat op ruim 1,4 miljard vaten. De Amerikaanse oliemaatschappij Apache en haar Franse partner Total maakten eerder dit jaar drie grote vondsten bekend. Maka Central-1 en Sapakara West-1 waren de eerste twee ontdekkingen en zijn naar verluidt significant met het potentieel dat ze versneld in productie worden gebracht.

Volgens Apache is de derde ontdekking bij Kwaskwasi-1 de beste tot nu toe geboorde put. "De drie ontdekkingen die in Blok 58 zijn gedaan, hebben naar schatting ongeveer 1,4 miljard vaten olie. Dit zijn de schattingen van Rystad Energy op basis van het netto-voorraad bij elke ontdekking'', zegt Sonya Boodoo, vicepresident Upstream Research bij Rystad Energy. Ze zegt verder dat Rystad Energy de ontdekking van Kwaskwasi schat op 728 miljoen vaten aan winbare oliereserves. "We denken dat Maka Central ongeveer vierhonderd miljoen vaten olie bevat en we denken dat Sapakara West er ongeveer 250 heeft."

Momenteel produceert Staatsolie op haar twee onshorevelden in Saramacca ongeveer zestienduizend vaten olie per dag. "Als de drie recente ontdekkingen worden ontwikkeld, zal dit resulteren in een aanzienlijke toename van de productie. Als de ontwikkeling plaatsvindt zoals we veronderstellen dat het zal geschieden, kunnen we tijdens de piek een productie van gemiddeld 450.000 vaten per dag zien."

Vorige week maakte Apache bekend dat het boorschip Noble Sam Croft zijn werkzaamheden is begonnen bij de Keskesi East-1-exploratiebron, ongeveer veertien kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1. Het boorschip Noble Sam Croft heeft ook de drie succesvolle proefboringen in Blok 58 gedaan. Deze concessie ligt vlakbij de zeegrens met tussen Suriname en Guyana, wat suggereert dat de reservoirs aan Surinaamse kant van dezelfde kwaliteit zijn als die ExxonMobil aan Guynese zijde heeft ontdekt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina