Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jubilerende JTV hunkert naar eigen stuk grond

Jubilerende JTV hunkert naar eigen stuk grond

22/09/2020 16:04 - Lloyd Djendje

De droom van JTV-directeur Mickey Pocornie is dat de regering in samenwerking met het MWI het deelterrein op de hoek van de Kernkampweg en Abraham Ph. Samsonstraat overdraagt aan de Jeugdtandverzorging.

De droom van JTV-directeur Mickey Pocornie is dat de regering in samenwerking met het MWI het deelterrein op de hoek van de Kernkampweg en Abraham Ph. Samsonstraat overdraagt aan de Jeugdtandverzorging. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Als jubileumcadeau zou Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) een eigen stukje grond voor haar hoofdkantoor willen hebben. Momenteel staat het JTV-hoofdkantoor op het eigendomsterrein van het Medisch Wetenschappelijke Instituut (MWI) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het recht van opstal vervalt eind dit jaar en het MWI heeft maar met twee jaar verlengd. “Maar dat is voor ons niets. Je kan geen planning maken en nietsdoen aan het gebouw waaraan dringende herstelwerkzaamheden verricht moeten worden. Het liefst blijven we ook hier, waar we al jaren bereikbaar zijn voor het publiek”, zegt JTV-directeur Mickey Pocornie.

De droom is dat de regering in samenwerking met het MWI het deelterrein overdraagt aan de stichting die zaterdag veertig jaar is geworden. Volgens Pocornie is JTV met haar diensten en personeel al geruime tijd uit het veertig jaar oude gebouw gegroeid. Voor de aanpassing van het huidige pand bestaan er ook al ontwerpen. Gedacht wordt aan bouwen naar boven. "Je kan altijd kijken hoe je geld kan lenen om dit te realiseren."

Ondanks dat de tarieven voor de verschillende deelbehandelingen vorig jaar zijn aangepast, zijn deze nog ver beneden de marktconforme situatie. Maar volgens de directeur kan de stichting niet overgaan tot ongebreidelde verhoging, simpel om geld te genereren. "Anders ga je jezelf uit de markt prijzen en dan ben je niet meer bereikbaar voor de doelgroep, onder wie jongeren en volwassenen met een niet al te ruime beurs. De tarieven moeten behapbaar blijven. We zijn toch daaraan gebonden, ondanks de drastische stijging van de wisselkoers", aldus Pocornie. Verschillende pogingen om een samenwerking aan te gaan met het Staatsziekenfonds hebben volgens Pocornie geen succes opgeleverd. "De gesprekken zijn niet opgepakt door het SZF."

Vanwege de financiële crisis en de Covid-19-situatie in het land is de bouw van de JTV-unit te Pokigron voorlopig gestagneerd. Deze poli wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid gebouwd. Ook in Albina en Moengo moet er weer een poli komen te staan. Hiervoor moet de stichting meer afgestudeerden afleveren. Echter, JTV is gebonden aan het aantal beschikbare skillslab-faciliteiten van de opleiding. Hierdoor kunnen er per jaar niet meer dan twaalf studenten worden toegelaten tot de opleiding. Geldgebrek is de grootste bottleneck hierbij. Uitbreiding van personeel is nodig. "Komend jaar is er ook een grote groep die met pensioen gaat en die moet vervangen worden. Aan het drop-outpercentage moet er gewerkt worden zodat wij een goed rendement halen van wat je erin stopt", zegt Pocornie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina