Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Roemer: 'Behoorlijk tekort aan US dollars'

Roemer: 'Behoorlijk tekort aan US dollars'

22/09/2020 01:01 - Wilfred Leeuwin

Roemer: 'Behoorlijk tekort aan US dollars'

CBvS-governor Maurice Roemer. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Surinaamse economie draait vanaf 22 september officieel op een koers van SRD 14,018 voor het opkopen van de US dollar, terwijl het voor SRD 14,290 wordt verkocht door de officiële wisselkantoren en deviezenbanken. Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zei maandagmiddag op een persconferentie dat deze koers voor de hele economie geldt.

Volgens hem was in april dit jaar deze koers al flexibel tot stand gekomen, maar moest voor de officiële afkondiging gewacht worden op het pakket aan maatregelen die de regering intussen ook heeft bekendgemaakt. Roemer benadrukte herhaaldelijk dat voor het vasthouden van deze wisselkoers het belangrijk is dat het raadplegen van zwarte markt -valutatransacties buiten de cambio's en de banken om - tegen elke prijs moet worden voorkomen. Hij doet dan ook een beroep op de gemeenschap de zwarte markt niet op te zoeken.

Hoewel enkele weken terug de koers van SRD 14 voor de US dollar gedeprecieerd is, was de officiële koers bij de CBvS nog altijd SRD 7,52. Dit heeft gemaakt dat de prijzen in de winkels nog vóór de officiële vaststelling door Roemer, al op basis van SRD 14 en volgens de governor nog hoger zijn aan geprijsd.

De CBvS zal zoals vanouds de cambio's voorzien van US dollars. "Maar de gedachte is nu om het vooral te doen voor importen die behoren tot basis- en strategische goederen", zei Roemer. De moederbank wil de hele kringloop van exporten in vreemde valuta herschikken. Uit het totaal van importdollars zal een deel bestemd worden voor de CBvS om daarmee onder meer de cambio's te voorzien. "Hiermee kunnen we ook de stabiliteit van de koers ondersteunen", zei de governor, die er aan toevoegde dat de bank nu heel hard moet nadenken hoe aan dollars te komen. "De bank mag een melkkoe zijn, maar die melkkoe moet ook kunnen grazen bij de exporten", zei Roemer.

Met het bekendmaken van de officiële wisselkoers komt er geen verlichting bij de banken als het gaat om de bereikbaarheid van cash valuta. Banken hanteren nog altijd een opname van slechts 250 US dollar per week per persoon. Roemer vindt dat wanneer transacties giraal worden gedaan er wel voldoende valuta voor handen is. Anderzijds bevestigde de topman dat er een behoorlijk tekort is aan US dollars om de behoefte aan importen te kunnen dekken. Suriname kan op dit moment al helemaal niet voldoen aan de internationaal vastgestelde importdekking van drie maanden. "Als we de valutakasreserves van de banken niet bijtellen komen we op het moment maar tot een importdekking van anderhalve maand", zei Roemer.

Zicht op enige verbetering is volgens de governor een vraagstuk dat te maken heeft met het beleid van de regering. "Ik kan slechts adviseren." Er is evenmin zicht op een daling van de wisselkoers in de komende periode. Roemer ziet de toekomstige verdiensten uit de olievondsten op dit moment als het enig vooruitzicht, voor wanneer er in Suriname voldoende US dollars zullen zijn. En dat is op zijn vroegst in 2025. De wisselkoersnoteringen van de euro en andere valutasoorten zullen door de CBvS afgeleid worden van de internationale koersnoteringen. Daarbij zal rekening worden gehouden met de verkoopkoers voor de US dollar. Op dit moment geldt voor de euro een aankoopkoers van SRD 16,524 en een verkoopkoers van 16,846.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina