Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verhoging leningenplafonds geen gelegenheidswetgeving'

'Verhoging leningenplafonds geen gelegenheidswetgeving'

22/09/2020 08:01 - Ivan Cairo

'Verhoging leningenplafonds geen  gelegenheidswetgeving'

 

PARAMARIBO - De wet op de Staatsschuld wordt weer aangepast. De Nationale Assemblee (DNA) neemt mogelijk nog deze week een initiatiefvoorstel in behandeling om de leningenplafonds te verhogen. Sinds deze wet in 2003 van kracht werd wordt dit de vierde keer dat het wordt aangepast. Dat er nu weer een wetswijziging komt is “geen gelegenheidswetgeving”, zegt Mahinder Jogi (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs.

Bij voorgaande aanpassingen in 2011, 2016, 2017 en 2019 beschuldigde de toenmalige oppositie, nu coalitie, de toenmalige regering van gelegenheidswetgeving. Dat is nu niet het geval. Het voorgenomen amendement is noodzakelijk, meent Jogi. Er is sprake van een onoverzichtelijke tevens onhoudbare situatie. Elke dag wordt de regering geconfronteerd met nieuwe schulden die komen bovenop die al zijn ontdekt. Nu reeds is op basis van wat al is ontdekt sprake van overschrijding van het leningenplafond met ongeveer 124 procent zegt Jogi. Met de unificatie van de wisselkoers dinsdag wordt de overschrijding nog groter.

Volgens de huidige wet mag de staatsschuld maximaal 60 procent hoger zijn dan het bbp. "Met de unificatie worden alle plafonds overschreden en zouden de monetaire autoriteiten volgens de oude bepaling in de wet de bak in moeten voor iets dat niet hun schuld is", merkt de commissievoorzitter op. De strafbepaling is vorig jaar door het parlement uit de wet geschrapt om te voorkomen dat toenmalig Financiënminister Gillmore Hoefdraad strafbaar werd gesteld. Of de strafbepaling terugkomt bij de wetsaanpassing kan Jogi voorhand niet zeggen. Hij geeft aan dat vanwege de onoverzichtelijke situatie dit een delicaat onderwerp is. Voorkomen moet worden dat zaken nu strafbaar worden gesteld en over enige tijd - tot nu toe onbekende - schulden opduiken, waardoor de monetaire autoriteiten weer buiten hun schuld om in problemen kunnen komen. De wet moet dan weer aangepast worden. "Het is niet de bedoeling dat de wet steeds wordt gewijzigd. Dat is wat de regering wil voorkomen. We willen een gedisciplineerd handelen hebben."

De politicus stelt dat de vorige regering geen discipline had bij haar uitgavenbeleid. "Het land is onbestuurbaar geworden. Vandaar de wetswijziging. Het moet weer bestuurbaar worden". Voorafgaand aan de behandeling in het parlement zal de commissie van rapporteurs een gemeenschappelijke sessie hebben met de initiatiefnemers, Centrale Bank van Suriname, VES, ABS, Rekenkamer en Financiën. De commissie wil ook de inzichten van deze entiteiten vernemen om een zo goed mogelijk wetsproduct te helpen maken, ondanks de regering haast heeft. Het wetsvoorstel komt van Asiskumar Gajadien en Miquella Soemar-Huur. Voorgesteld wordt om het plafond van de binnenlandse staatsschuld te brengen van 25 procent naar 45 procent. Bij de buitenlandse staatsschuld moet dit gaan van 35 procent naar 50 procent en de totale schuld moet van 60 procent van het Bruto Binnenlands Product naar 95 procent.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina