Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Government take zal deels wegvallen

Government take zal deels wegvallen

23/09/2020 00:00 - Jason Pinas

De bezineprijs bij SOL werd eerst gebracht naar SRD 10,88 (unleaded) en SRD 10,33 (diesel), waarna ze werd aangepast naar SRD 11,40 om SRD 10,67.

De bezineprijs bij SOL werd eerst gebracht naar SRD 10,88 (unleaded) en SRD 10,33 (diesel), waarna ze werd aangepast naar SRD 11,40 om SRD 10,67.  

ONVERWACHT - De forse stijging van de benzineprijs die dinsdag is ingegaan zal van korte duur zijn. Dit omdat een deel van de government take die in rekening wordt gebracht voor een liter brandstof deels zal wegvallen. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi tijdens een werkbezoek aan district Para beloofd.

De overheid ontvangt nu ruim SRD 4.70 per liter. De regering zal volgens het staatshoofd minimaal SRD 1 inleveren. "Wij gaan ervoor zorgen dat we via de governmenttake de prijs een beetje naar beneden brengen. We gaan zeker SRD 1 tot SRD 2 weghalen zodat de benzine prijs beneden SRD 10 blijft", verzekert Santokhi. Wanneer deze maatregel wordt ingevoerd is niet duidelijk.

De prijs aan de pomp bereikte gisteren een hoogte van ruim SRD 11 voor unleaded terwijl diesel ongeveer SRD 10,30 kost. Volgens de president is deze stijging een directe gevolg van de koersunificatie die gisteren is ingegaan. De officiele wisselkoers voor de USdollar is sinds gisteren vastgesteld op SRD 14.018 voor de aankoop en SRD 14.29 voor de verkoop door de Centrale bank van Suriname. Santokhi zegt dat het te verwachten was dat onder meer de benzine prijs zou stijgen. Het staatshoofd verwacht daarom een beetje begrip van de gemeenschap. "Het volk moet ook een beetje meehelpen," merkt Santokhi op.

De Ware Tijd nam poolshoogte in de stad waar bij veel servicestations lange rijen auto's, bromfietsen en motors stonden. "Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt," zegt Sabine Koningferander die haar auto komt voltanken bij het benzinestation aan de Tourtonnelaan. "Het kost me nu tweemaal zoveel. SRD 400 ben ik kwijt. Maar ik heb mijn auto nodig in deze hitte. Hoe ga ik mij anders verplaatsen?"

Bennie Kartoikromo wenkt naar de pompbediende met een SRD 50 biljet in de hand. "Vol graag." Hij vindt het jammer dat de regering deze maatregel neemt. "Maar je moet toch rijden, dus blijven de mensen betalen. Daarom rijd ik een tweewieler. Die is toch zuiniger. Maar de sprong naar 10.88 voor een liter is te veel. Misschien kan de regering subsidiëren, anders komen we in de problemen." Ondernemer Rakesh Harebajan had de prijsverhoging niet zien aankomen. "Iedereen gaat het in zijn portemonnee voelen. Het zal de economie verder doen vertragen. Niks zal meer in prijs dalen."

De eigenaar van het benzinestation aan de Tourtonnelaan wil niet met zijn naam in de krant. "Alles wat je zegt in deze positie kan goed of verkeerd vallen. "Het is extreem druk vandaag. De shifts gaan zo wisselen. Maar we moeten hiermee de president ondersteunen, het land er bovenop proberen te helpen. Ik kan niet zeggen of het goed of slecht is."

Wanisha Daloe die voor SRD 150 bijtankt, na eerder op de morgen al in de rij gestaan te hebben stelt: "Ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben huismoeder en heb het al heel zwaar. Ik sta echt niet achter deze verhoging. Maar ik heb mijn auto nodig." Chris Kortram is stellig. "Dit krijg je als de Centrale Bank de koers verhoogt. Dan schieten de prijzen vanzelfsprekend ook de lucht in. De overheid zou wel rekening met het volk kunnen houden door bijvoorbeeld de brandstof te subsidiëren of om te interveniëren. Leuk is het niet."

Ook bij de Centrale Markt is de verhoging van de brandstofprijs doorgedrongen. Verkoopster Chequita Amatredjo ziet de bui al hangen. "Ik koop mijn producten te Zanderij, Saramacca en Lelydorp in. Alles doe ik met de auto. Als ik dan SRD 100 tank is het niets. Verhogen van de prijs van mijn producten gaat ook niet, want de klant koopt dan niet en je blijft zitten met je spullen. Het is een ramp." Melvin Hoogwoud beaamt dat. Hij verkoopt pomme de cythère sap vanuit zijn auto. "Ik hoorde het van de mensen. Vanmorgen was alles nog SRD 7. Heel moeilijk allemaal, want mijn auto heb ik nodig om alles te kunnen vervoeren. En verhogen van de prijs van mijn product wordt lastig. Maar als ik duurder moet inkopen, zal ik toch mijn prijs moeten aanpassen."

Intussen hebben delen van de gemeenschap hun ongezouten kritiek geleverd op de enorme stijging van de benzine prijs. Met name via sociale media reageren mensen teleurgesteld. Activist Stephano 'Pakittow' Biervliet heeft zelfs opgeroepen tot een massale protestactie die de overheid moet dwingen de benzine prijs terug te draaien. "Zakka benzine!! Of yu srefi kan saka!" roept hij de gemeenschap op om vrijdag actie te voeren op het Onafhankelijkheidsplein. Een ander deel noemt de koersunificatie en de benzine verhoging logisch en stelt dat dit slechts de naweeen zijn van het slecht beleid dat de vorige regering onder leiding van president Desi Bouterse heeft gevoerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina