Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jaarinflatie augustus 40 procent

Jaarinflatie augustus 40 procent

23/09/2020 07:59 - Wilfred Leeuwin

Vakbondsleider Ronny Berenstein vindt dat de regering op een juiste manier moet communiceren en zaken op een dragelijke manier moet doorvoeren.

Vakbondsleider Ronny Berenstein vindt dat de regering op een juiste manier moet communiceren en zaken op een dragelijke manier moet doorvoeren. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De doorvoering van prijsverhogingen die wel of niet vereist zijn om de economie mede gezond te helpen maken, mogen volgens de vakbeweging wel beter gecommuniceerd worden naar de samenleving. De invoering van de nieuwe tarieven voor brandstof worden door C-47 voorzitter Robby Berenstein getypeerd als een donderslag bij heldere hemel. “Disi no bun srefi srefi”, zegt de vakbondsleider tegen de Ware Tijd.

Volgens hem mag de samenleving met de vaststelling van de unificatiekoers uitzien naar nog meer prijsverhogingen. Echter, Berenstein vindt dat de regering die niet alleen op een juiste manier moet communiceren, maar ook de doorvoering moet op een dragelijke manier plaatsvinden. Prijsverhogingen, communicatie en de positie van de sociale partners zullen dan ook de hoofdonderwerpen zijn van een assemblee van de arbeid die vrijdag wordt gehouden in het gebouw van de Surinaamse Partij van de Arbeid.

Naar aanleiding van de dinsdag uitgegeven Consumenten Prijsindex (CPI) door het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS) vindt zowel Berenstein als Albert Alleyne, de voorzitter van de Consumentenkring Suriname, dat er een heroriëntatie moet komen op prijzen van goederen in de handel alsook de controle op prijzen. Het ABS heeft dinsdag bekendgemaakt dat de maandinflatie over de maand augustus ten opzichte van de maand juli 1,7 procent bedraagt en de jaarinflatie gemeten vanaf augustus 2019 tot en met augustus van dit jaar 40 procent is.

Alleyne vindt dat met de unificatiekoers goederen in de handel niet meer omhoog mogen, maar zich juist moeten stabiliseren rond de koers van SRD 14 voor de US dollar. "Wanneer de prijzen in de handel nu al op basis van SRD 14 en hoger voor de dollar zijn gebaseerd, zie ik niet in waarom de prijzen nog omhoog moeten gaan. Ik denk juist dat als het geen prijsdaling is, die dan wel stabiel blijven", zegt Aleyne.

De goederen zijn volgens hem met een winstmarge tot dichtbij een waarde van SRD 20 voor de dollar geprijsd. Deze opvatting van Aleyne is maandag op een persconferentie van de Centrale bank van Suriname (CBvS) ook al geventileerd door gouvernor Maurice Roemer. Hij zei dat de producten in de winkel al zijn ingekocht op basis van een koers van SRD 14 of zelf hoger voor de US dollar en prijsverhoging dus al heeft plaatsgevonden.

Berenstein zegt dat wanneer goederen als gevolg van de unificatiekoers in prijs zullen stijgen, ook gekeken moet worden naar de koopkracht van de samenleving. Die 1,7 procent maandinflatie van augustus ten opzichte van juli kan gezien worden als een minimale, "maar we zien aan de jaarinflatie dat de koopkracht al is gedaald met 40 procent. De CPI is voor ons dan ook een belangrijke indicator wanneer wij met de werkgever aan tafel gaan om gesprekken te voeren".

De vakbondsleider zegt dat met de ontwikkelingen van de unificatiekoers, verhoging van de brandstofprijs en mogelijk nog andere prijsverhogingen, het belangrijk is vooraf te weten welke richting wordt opgegaan als het gaat om de secundaire voorzieningen die worden opgenomen in collectieve arbeidsovereenkomsten. "Het gaat dan om ziektekostenregelingen, bezoek aan de huisarts, behandelingen waarvoor de werknemer contant zou moeten betalen, tandheelkunde en vele andere zaken die niet voorkomen in het pakket van het ABS", zegt Berenstein.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina