Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Samap-grants uitgereikt

Samap-grants uitgereikt

23/09/2020 10:03 - Merredith Bruce

Samap-grants uitgereikt

 

PARAMARIBO - Richenel Davids is al 25 jaar imker van beroep. Per seizoen produceert hij, afhankelijk van de klimaatomstandigheden, tussen de tweehonderd en vijfhonderd liter aan honing. Zijn streven is om de productie op te voeren naar duizend liter en daarvoor heeft hij meer werkattributen nodig. Davids is één van de 51 agro-ondernemers die in aanmerking is gekomen voor een subsidiefaciliteit van vijfduizend US dollar die door het Europese Ontwikkelingsfonds wordt gefinancierd.

Dit initiatief onder leiding van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij vloeit voort uit het Suriname Agriculture Market Access Project (Samap) en houdt in ondersteuning aan agro-ondernemers in de vorm van apparatuur en/ of landbouw gerelateerde diensten variërend tussen de vijfduizend en driehonderdduizend US dollar. Dinsdag heeft een eerste groep van elf agro-ondernemers, onder wie Davids, haar 'grant' symbolisch overhandigd gekregen door LVV-minister Parmanand Sewdien.

Voor de bijenteler is dit een "welkome ondersteuning". Doordat veel van zijn attributen niet lokaal beschikbaar zijn, is hij genoodzaakt die te importeren en dat kost veel geld. "Ik doe dit met ondersteuning van mijn familie in Nederland", houdt hij de Ware Tijd voor. Conform de procedure van het Samap-programma, heeft hij een begroting ingediend van wat hij allemaal nodig heeft om zijn productie op te voeren; onder meer een roestvrije stalen tank. "Ik hoop dat ik kan krijgen wat ik op papier heb gezet aan benodigdheden."

Marijke Djojosoediro houdt zich na haar werk als ambtenaar bezig met de landbouw: cassaveteelt en sinds kort maïs. Ook zij heeft plannen om uit te breiden. "Ik heb een tractor nodig om de grond te bewerken." Haar 'grant' bedraagt 4.968 US dollar. Meer dan vierhonderd agro-ondernemers hebben vorig jaar meegedaan aan de inschrijvingsronde voor de subsidiefaciliteit. Uiteindelijk hebben 51 de toets doorstaan door een onafhankelijke deskundige evaluatiecommissie. De 'grants' uit deze eerste ronde worden onder meer besteed aan klein landbouwapparatuur zoals waterpompen voor irrigatie, tweewielige tractoren, borstelkoppen, sproeiers en andere kleine landbouwgereedschappen.

De LVV-minister zegt ervan overtuigd te zijn dat investeren in agribusiness het sterkste wapen is om voedselzekerheid en -veiligheid te kunnen garanderen. "Tevens zal de ontwikkeling van deze industrie de economische ontwikkeling van ons land versnellen en de duurzame verdiencapaciteit van Suriname waarborgen." De bewindsman noemt het Samap-programma een goed voorbeeld van public-privatepartnership. Hij vroeg de landbouwers om innovatief te zijn in hun productie en na te denken over waardetoevoeging.

De voorbereidingen voor de tweede inschrijvingsronde zijn al begonnen. Sewdien beloofde zich ervoor te zullen inzetten dat deze groep wordt begeleid bij het invullen van de inschrijvingsformulieren. Volgens Davids, die de procedure zelf heeft meegemaakt, was het niet "te ingewikkeld". Echter, de begeleiding noemt hij wel nodig. "Vooral als je rekening houdt met personen die ongeletterd zijn, maar wel heel goed werk verrichten op het veld."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina