Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemers SBB stappen naar de rechter

Werknemers SBB stappen naar de rechter om berekening salaris

23/09/2020 05:54 - Amanda Palis

Ondervoorzitter Dino Souprayen spreekt het personeel toe tijdens de actie van februari 2019.

Ondervoorzitter Dino Souprayen spreekt het personeel toe tijdens de actie van februari 2019. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Werknemers van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) zijn dinsdag voor onbepaalde tijd in staking gegaan uit onvrede over de koers die wordt gehanteerd bij uitbetaling van het maandsalaris. Zij worden uitbetaald op basis van de US dollar-koers, alleen wordt al jaren een koers van SRD 3,35 gehanteerd, terwijl die in de loop der jaren is toegenomen en maandag door de Centrale Bank van Suriname werd vastgesteld op iets meer dan SRD 14.

Het personeel heeft eerder - onder de vorige regering - ook door actievoeren geprobeerd een andere realistische koers af te dwingen, maar tevergeefs. Nu moet de regering- Santokhi/Brunswijk dit probleem oplossen. Dino Souprayen, ondervoorzitter van de bond, laat in gesprek met de Ware Tijd merken dat de werknemers niet per se de nieuwe koers willen. "We hoeven geen compensatie van SRD 14 te krijgen, maar kom desnoods met een middenweg. Het kan niet zo zijn dat we al vijf jaar bezig zijn te vechten hiervoor en nog steeds zonder resultaat."

Dat er nog niets uit de onderhandelingen is gekomen, ligt volgens hem aan de constante wisseling van topfunctionarissen onder wie ministers en directeuren. "Het begon al in 2015 met het vertrek van directeur Pearl Jules. Met de opeenvolgende personen die achtereenvolgens deze functie hebben bekleed, hebben we elke keer nieuwe afspraken moeten maken. Elke keer opnieuw beginnen met onderhandelingen wekt frustratie op", zegt Souprayen.

Ook onderhandelt de bond al drie jaar over een collectieve arbeidsovereenkomst. Souprayen vermoedt dat het oponthoud vooral komt omdat er geen nieuw bestuur bij de stichting is. "We vinden het natuurlijk jammer, maar kunnen zo niet doorgaan. We moeten uiteindelijk tot een besluit komen." Verwijzend naar een brief aan de directie om de onvrede onder de werknemers te verwoorden zegt de ondervoorzitter: "Zij hebben ons schrijven ontvangen en hebben ons uitgenodigd voor een gesprek woensdag."

Afhankelijk van wat er uit de bus komt zal het personeel besluiten hoe verder. Het lijkt er wel op dat de rechtszaak doorgaat. "Die staat los van de actie." Directeur Marlon Veira vindt het voorbarig om een reactie aan de Ware Tijd te geven over de actie. Via zijn secretaresse laat hij weten dat hij de pers na de gesprekken met de bond te woord zal staan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen