Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Paniekvoetbal

COMMENTAAR: Paniekvoetbal

24/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Paniekvoetbal

 

HET WAS OPVALLEND hoe de twee monetaire autoriteiten van Suriname elkaar in de afgelopen dagen totaal verschillende dingen zeiden. Vrijdag zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in De Nationale Assemblee dat de monetaire reserve voor de import van goederen van de staat slechts drie weken is. Dinsdag beweerde de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, dat die reserve anderhalve maand is. Het scheelt nogal op dit niveau, dus wie moeten we nu geloven? Het lot van het land ligt in handen van deze twee functionarissen. Schijnbaar weten ze van elkaar niet wat ze doen, terwijl dat wel zou moeten.

Het is in deze roerige tijden zeker reden tot zorg en een typisch voorbeeld van hoe de regering de crisis aanpakt. Met de unificatie van de valutakoersen heeft men eindelijk gedaan wat al lang had moeten gebeuren. Echter, de bevolking moet vreselijk slikken, terwijl enigszins verzachtende maatregelen vooralsnog uitblijven. Ook de regering lijkt verrast. Zo zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag nadat de nieuwe brandstofprijzen bekend waren gemaakt dat hij wil overwegen de government take te verminderen. Dat lijkt op paniekvoetbal: als hij zich vooraf goed had laten informeren, had hij geweten wat de impact zou zijn van de verhoging.

Het moet maar nog eens worden gezegd: iedereen begrijpt dat er draconische maatregelen genomen moeten worden om de scherven die zijn overgebleven na tien jaar wanbeleid Bouterse bijeen te vegen en op te ruimen. Santokhi had ook aangekondigd dat er flink ingegrepen moest worden, maar ook dat minderdraagkrachtigen zouden worden ondersteund. Die groep is door alle maatregelen inmiddels verveelvoudigd, want de middenklasse is vrijwel weggevaagd en dicht bij de bedelstaf gebracht.

De bustarieven zijn bijna verdrievoudigd, water en stroom worden fors duurder, de premies voor een ziektekostenverzekering gaan weer de lucht in, om nog maar te zwijgen van de (valuta)huur voor woningen die onbetaalbaar is geworden. En de prijzen in de winkels blijven maar stijgen. Vooral bij dat laatste kunnen vraagtekens worden geplaatst, want alles is al minimaal in prijs verdubbeld nadat de koersen op de zwarte markt tot recordhoogten waren gestegen. Dus dat nu al wordt voorspeld dat de winkelprijzen met nog eens 30 procent zullen stijgen, lijkt overbodig en is kennelijk vooral bedoeld om de consument het vel over de oren te trekken. Het is de taak van de overheid om dat te voorkomen.

Maar het is ook haar taak ervoor te zorgen dat niemand doodgaat van de honger. Daar begint men nu pas een beetje over na te denken, terwijl het water het gros van de bevolking al tot aan de lippen staat. Zo had het minimumloon al lang moeten zijn aangepast en er hadden al meer verzachtende maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Dat zijn zaken die allemaal vooraf hadden kunnen zijn bedacht en waarop ingespeeld had kunnen worden, zodat het leed deels nu al was verzacht en niet pas over een paar weken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina