Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanzet natuurlijke dam Weg naar Zee

Minister Nurmohamed plant eerste boom 'grijsgroene dijk' Weg naar Zee

24/09/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

In het weekend was er weer een dambreuk te Weg naar Zee.

In het weekend was er weer een dambreuk te Weg naar Zee. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft woensdagmiddag het startsein gegeven voor de aanleg van een ‘grijsgroene’ dijk te Weg naar Zee. Deze natuurlijke dam moet dienen als oeverbescherming maar meer nog om landbouwarealen die langs de zee liggen te beschermen.

In het weekend was er springvloed die weer voor overstroming en vernieling heeft gezorgd. De bewoners zoeken daarom naar een duurzame oplossing. Steeds meer omwonenden geven draagvlak aan het systeem van natuurlijke oeverbescherming. "Het gaat niet slechts om oeverbescherming, maar vooral ook om de voedselvoorziening", zei professor Sieuwnath Naipal tegen de Ware Tijd.

De dijk wordt nu met een nieuwe methode bestaande uit bamboeaanplanten aangelegd en komt over een lengte van enkele tientallen kilometers, mits alle personen in die omgeving die arealen hebben langs de zee meewerken aan dit project. Er is een begin gemaakt op het terrein van een landbouwer die meerdere keren zijn investeringen heeft zien worden vernietigd door springvloed en overstromingen. "Over twee jaar is deze meneer zijn terrein beschermd en als iedereen dit voorbeeld opvolgt hoeven wij hier geen dure betonnen dijk te bouwen", zei Nurmohamed gisteren tijdens zijn bezoek aan het gebied.

De bewindsman zei enorm ingetogen te zijn met de verrichtingen van hydroloog professor Naipal, die in 2015 is begonnen aan een kwelders/estuariumproject om middels het planten van mangrove en nu een nieuwe methode van mangrove in bamboe, de oever te beschermen. Weg naar Zee wordt alsmaar geteisterd door het zoute zeewater dat niet alleen landbouwinvesteringen vernield maar ook zorgt voor vernietiging van de grond. "Een betonen dijk hier bouwen is idiotig en we hebben het geld daar ook niet voor. Lenen op een betonnen dam te bouwen is bij mij al helemaal geen optie", maakte Nurmohamed duidelijk.

De bewindsman gaf aan te geloven in de methode van de professor. Voor zij die niet meewerken aan het project bestaat volgens de minister het overstromingsgevaar dat ook zal worden aangegeven middels bordjes. Het is zelf mogelijk dat veel personen langs de zee hun terrein zullen moeten opgeven. Het probleem is, zegt Nurmohamed, in de meeste gevallen door de landbouwers zelf gecreëerd die onwetend de natuurlijke bescherming van mangrove hebben weggekapt. Hij hoopt dat regionale en internationale donoren die veel te vertellen hebben over klimaatverandering meer fondsen gaan vrij maken voor landen als Suriname die ernstig worden bedreigd door de zee. "Dit soort projecten moeten een kans krijgen."

Naipal, die voorzitter is van de stichting Mangroveforum Suriname (Mafosur), zegt dat een nieuwe component is toegevoegd aan kustbescherming waarbij het niet nodig is een dam op te bouwen die maar voor korte tijd werkt. De nieuwe methode is duurzamer. De oude zal nog altijd worden voortgezet en dient in eerste instantie om de kracht van het zeewater af te breken. Aan de minister heeft Naipal een rondleiding gegeven in het gebied en aangetoond aan welk gevaar de mensen en hun arealen zijn blootgesteld. Staand op een modderdijk van nog geen meter hoog en nauwelijks honderd meter verwijderd van de rijweg, wees de professor op het verschil tussen de rivierbodem en de bodem van de arealen. De eerste ligt beduidend hoger dan de tweede.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina