Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk vrachtlijn Nickerie en Barbados

Mogelijk vrachtlijn tussen Nieuw-Nickerie en Barbados

24/09/2020 19:47 - Merredith Bruce

Mogelijk vrachtlijn tussen Nieuw-Nickerie en Barbados

LVV-minister Sewdien ziet kansen voor Suriname op de Barbadiaanse markt. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De relatief korte afstand tussen Nieuw-Nickerie en de eilanden Barbados en Trinidad en Tobago, plaatst Suriname in een geschikte positie om die markten te voorzien van landbouwproducten. “Beide eilanden kun je vanuit Nieuw-Nickerie binnen anderhalve dag bereiken en daar ligt de opportunity. Daar gaan wij ons op focussen”, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij in gesprek met de Ware Tijd.

Er zijn serieuze plannen om een cargolijn op te zetten tussen Nieuw-Nickerie en Barbados. Hierover wordt al gesproken met de regering van het eiland. "Ik ben reeds op zoek naar een rederij die een boot wil inzetten voor cargotransport. Als je die beweging al hebt, komt de rest vanzelf."

De Ware Tijd sprak Sewdien naar aanleiding van een overeenkomst tussen de vorige regering met Barbados. Daarin staat onder meer dat Suriname grond beschikbaar zou stellen aan boeren van het eiland om schapen te kweken, waarmee het aantal zal worden vermeerderd. "Er is wat grond gereserveerd en daarna is alles stilgevallen", zegt de minister over de overeenkomst.

Hij onderstreept dat de belangstelling om de afspraken voort te zetten er is. Dit is vorige week tijdens een gesprek met de honorair consul van Barbados in Suriname ook aangehaald. Sewdien wijst erop dat het eiland met ruim driehonderdduizend inwoners een winstgevende markt kan zijn voor Suriname. Dat is ook de reden waarom het ministerie veel verder wil gaan dan is overeengekomen over schapenteelt.

De op te zetten vrachtlijn kan veel mogelijkheden bieden om verder de regio in te gaan, zegt de minister. Suriname heeft met zijn vruchtbare bodem ook veel potentie. Premier Mia Mottley van Barbados zei tijdens een werkbezoek vorig jaar aan Suriname dat het land geologisch een gunstige ligging heeft om de Caribische markt te voorzien. Daarnaast stelde ze dat het land beschikt over één van de grotere schatten op aarde en wel grote hoeveelheden zoetwater.

Sewdien merkt op dat op Barbados mensen bereid zijn veel uit te geven aan voedsel en dat Suriname met zijn landbouwproducten, bijvoorbeeld dragon fruit, daarop kan inspelen. Het enige dat moet gebeuren, is de productie afstemmen op de markt en omgekeerd. "Het hoeft niet veel te kosten. De boer moet alleen weten wat hij moet planten en wij creëren afzetmarkten."

Omgekeerd is er ook potentie voor ondernemers uit Barbados en ook Trinidad en Tobago om in Suriname te investeren, zegt Sewdien. Hij verwijst onder meer naar de verwikkelingen rondom het bacovebedrijf FAI. "Laten we samen groeien; daar is iedereen bij gebaat." De minister benadrukt dat de plannen met Barbados serieus worden opgepakt en dat de president intussen gevraagd is om ook een soortgelijke overeenkomst met Trinidad en Tobago tot stand te brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen