Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schaarste houdt zwartemarktdollars overeind

Schaarste houdt zwartemarktdollars overeind

24/09/2020 09:59 - Gerold Rozenblad

Schaarste houdt zwartemarktdollars overeind

 

PARAMARIBO - De koersunificatie en de waarschuwende woorden van Centrale Bank van Suriname-governor Maurice Roemer ten spijt, de US dollarkoers blijft zestien op de zwarte markt. “Ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat die gaat dalen”, zegt een geldhandelaar tegen de Ware Tijd. “Er is teveel druk op die valuta.”

Dat wil volgens de zakenman niet zeggen dat de sector niet blij is met de ontwikkelingen. Zo is het voor het eerst gebeurd dat cambio's dezelfde ruimte krijgen als banken bij valutatransacties. Bij aankoop mogen de wisselkantoren 1,5 procent provisie in rekening brengen op het SRD-bedrag en bij verkoop van de valuta aan de moederbank 3 procent op het valutabedrag. "Dat wordt door de sector ervaren als een enorme handreiking", aldus de zegsman. Echter, dat maakt de handel geen vetpot.

Overigens, Roemer corrigeert de Ware Tijd die dinsdag aangaf dat de CBvS de cambio's middels interventie zal voorzien van Amerikaanse dollars. De governor zei juist dat de bank de instantie is om te interveniëren, maar dat dat zal worden gedaan voor importen die behoren tot basis- of strategische goederen. "De bank houdt een pleidooi om de hele kringloop van de exportontvangsten in vreemde valuta te herschikken, zodanig dat een deel daarvan wordt bestemd voor de Centrale Bank om haar interventierol uit te kunnen oefenen. Op dit moment is het echter hard nadenken hoe aan deze vreemde valuta te komen", aldus Roemer. Hij wijst er ook op dat per resolutie van april 2020 er een beheerst zwevend wisselkoerssysteem is geadopteerd.

Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van levensmiddelenimporteurs in Suriname (Plis), zegt tegen de Ware Tijd dat hoewel de unificatiekoers is doorgevoerd het wel de realiteit is dat de importeurs niet voldoende dollars kunnen kopen bij de banken en cambio's tegen de unificatiekoers van 14,29. De situatie is sterk afhankelijk van de bereidheid van de mensen die de dollars hebben en zij die tegen de CBvS-koers willen verkopen aan de cambio's en de banken. "Zolang dat niet het geval is, zullen wij gebruik moeten maken van een parallelkoers die veel hoger is. De governor zegt dat het illegaal is, maar de realiteit is wel dat wij dollars moeten betrekken om aan onze verplichtingen te kunnen voldoen."

Hindori zegt dat de vaststelling van de unificatiekoers een goed begin is en ook wordt toegejuicht. "Maar nogmaals het is nog niet ter beschikking van de importeurs. Wij kopen de dollars nog altijd op tegen een koers van SRD 16 voor een dollar." Volgens hem zal dit directe gevolgen hebben op de prijzen in de winkels. De basisgoederen niet uitgezonderd. Van de 28 basisgoederen worden bruine bonen, kookolie, bruine en witte suiker, aardappelen en uien, tandpasta en badzeep het meest geïmporteerd.

Hindori zegt dat bevroren worstjes steeds meer een gevraagd product worden. "Het is een alternatief voor kip, die niet op de lijst van basisgoederen staat. Basisgoederen worden normaal tegen een nultarief geïmporteerd. Als kip op de lijst zou staan wordt de lokale markt meteen hard getroffen, zeker omdat die 40 procent aan invoerrechten moet betalen om kip te kunnen importeren", legt Hindori uit.

Volgens Roemer zal de productie van offshoreolie de dollarkoersen helpen dalen. Tot die tijd moeten de regering, banken, het bedrijfsleven en de samenleving ervoor zorgen dat de koers niet hoger wordt. Hoewel de geldhandelaar dit tegenover de Ware Tijd onderschrijft, geeft hij aan dat het een grote hulp zal zijn wanneer er weer vliegverkeer naar Suriname mogelijk is en ook het land in staat is euro's in het buitenland te wisselen, zoals eerder het geval was.

Sedert in april 2018 een geldzending euro's die naar Hong Kong ging in Nederland is onderschept, zitten de euro's in Paramaribo gevangen. Bij het bezoek van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in augustus aan Nederland is onder meer deze kwestie besproken. "Los van het vliegverkeer hoop ik dat spoedig die zendingen hervat kunnen worden, want nu is het US dollarverkeer in feite een gesloten circuit."

Om aan te geven hoeveel druk er is en hoe die zich manifesteert geeft de zegsman aan dat bij verschillende autozaken tot bijna driehonderd US dollar korting wordt gegeven als mensen cash betalen. Ook bij aanschaf van andere zaken, zoals de grotere huishoudelijke spullen, wordt korting gegeven bij cash dollars. "Er wordt door de handel alles aan gedaan om aan cash te komen."

En uit de gemeenschap wordt het geld niet gemakkelijk geput. Immers, ook burgers hebben moeite aan hun eigen geld te komen. Banken leggen restricties op. Zo kunnen cliënten van de grootste bank, De Surinaamsche Bank, per week slechts 250 US dollar lichten. De geldhandelaar concludeert dat op basis van de huidige situatie, de zwarte markt nog enige tijd zal blijven floreren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina