Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Guyana: meeste zelfdodingen

Suriname en Guyana hebben meeste zelfdodingen regio

24/09/2020 17:51 - Aidy Pinas-Agodeba

Suriname en Guyana hebben meeste zelfdodingen regio

 

PARAMARIBO - Gegevens uit recente onderzoeken laten vooral door Covid-19 een toename van angst en depressie zien, vooral onder gezondheidswerkers. Ook geweld, misbruik van alcohol en drugs, gevoelens van verlies bijvoorbeeld bij overlijden zijn belangrijke factoren die het risico kunnen vergroten op zelfmoord. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) waarschuwt hiervoor en dringt er bij mensen op aan om op een open en verantwoordelijke manier over dit probleem te praten.

Volgens de laatste beschikbare gegevens uit 2016 plegen in Noord- en Zuid-Amerika jaarlijks naar schatting honderdduizend mensen zelfmoord. De meeste zelfdodingen in de Caribische regio (36 procent) komen voor bij mensen tussen 25 en 44 jaar. In de leeftijdsklasse 45-59 jaar is het percentage van suïcidegevallen 26 procent. Volgens de Paho lopen Guyana en Suriname in de regio voorop bij zelfdoding.

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van 's Lands Hospitaal, zegt tegen de Ware Tijd dat haar ziekenhuis al heel vroeg aandacht heeft gevraagd voor mogelijke gevolgen van Covid-19. In juli mochten personeelsleden vrijwillig deelnemen aan sessies met een psycholoog om hen weerbaar te maken tegen stress en angst. Dit kan nu nog.

Tot nu toe zijn er bij zowel personeelsleden als met Covid-19-besmette personen die bij 's Lands Hospitaal zijn binnengebracht, geen signaal van zelfmoordpogingen opgevangen. Toch heeft Nannan Panday-Gopisingh graag dat hierover onderzoek komt. De ziekenhuisleiding heeft al voordat het coronavirus naar Suriname overwaaide het personeel erop voorbereid. "We hebben een heel openbeleid en erkennen dat de situatie veel stress oplevert."

De directeur stelt dat onder meer het personeel dat belast is met de triage meer druk en stress zal ervaren. Via een vragenlijst wordt door hen geprobeerd mensen die mogelijk met Covid-19 zijn besmet te signaleren. "Je weet vooraf niet of de persoon die voor je staat besmet is."

Met elkaar verbonden blijven en zich bewust zijn van het risico op zelfmoord en hoe te reageren, is vooral belangrijk om zelfdoding te voorkomen. Zelfs in deze tijden waarin er minder persoonlijk contact is, kunnen mensen sociale contacten onderhouden en voor hun geestelijke gezondheid zorgen.

Paho beveelt aan om mentale en psychosociale gezondheidsondersteuning op te nemen in Covid-19-responsplannen en -inspanningen. Andere adviezen zijn het verstrekken van zorg op afstand of virtuele zorg, aanpassen en verspreiden van berichten voor de algemene bevolking en voor de meest risicovolle bevolkingsgroepen en het opleiden van gezondheidswerkers.

 

Praten over zelfdoding? Ga naar uw huisarts of bel* PCS 477190 of de crisishulplijn 114. *van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 15 uur

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina