Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waarschuwing voor 'charlatans'

Belastingconsulent waarschuwt voor ‘charlatans’ bij olievoorschotdeal

25/09/2020 09:09 - Ivan Cairo

Belastingconsulent waarschuwt voor ‘charlatans’ bij olievoorschotdeal

 

PARAMARIBO - Met wie de regering momenteel onderhandelt om een voorschot van twee miljard US dollar te krijgen op toekomstige aardolieinkomsten, is onduidelijk. Op expliciete vragen van journalisten donderdag tijdens een persconferentie of er met de oliemaatschappijen zoals Apache die de grote olievoorraden voor de Surinaamse kust hebben gevonden, wordt gesproken, bleef president Chandrikapersad Santokhi vaag.

Het staatshoofd bracht naar voren dat met internationale partijen waaronder banken en fondsen wordt onderhandeld, die vanwege de zeer positieve toekomstperspectieven in de oliesector bereid zijn Suriname tegen gunstige voorwaarden te financieren. Ook zijn er financieringsopties waarbij geen onderpand gegeven hoeft te worden, die ook bekeken worden, stelde het staatshoofd. Hij is hoopvol dat de middelen over uiterlijk twee maanden al beschikbaar zijn. Financiënminister Armand Achaibersing gaf aan dat het niet om weinig geld gaat en dat daarom ook de beste deals voor het land gesloten moeten worden met financiers. Haastig werk hoort daar niet bij, zei de bewindsman.

Belastingconsulent Roy Shyamnarain maant aan tot voorzichtigheid. Volgens hem is de olievoorschotdeal een beetje gecompliceerder dan Santokhi doet voorkomen. "De olie die gevonden is, is volgens contract in de eerste plaats van Apache en Total. Staatsolie mag in de productie ervan participeren als de olievondst tot productie leidt. Staatsolie gaat dan wel eerst een deel van alle gemaakte kosten aan de beide maatschappijen moeten betalen. Dus Suriname, met name Staatsolie, kan pas aanspraak maken op een deel van de olie als zij over de brug komt met hun deel van exploitatiekosten", zegt de deskundige.

Volgens de contracten met de buitenlandse oliemaatschappijen gaat Suriname 6,25 procent royalty op de geproduceerde olie en 36 procent belasting op de winst van de maatschappijen ontvangen als Staatsolie niet mee investeert in de ontwikkelings- en productiekosten. "Ik denk niet dat de mensen van Apache en Total echter bereid zullen zijn om Staatsolie upfront geld te geven zonder dat het zelfs nog zeker is wanneer de olie ooit ook echt geproduceerd zal worden. Dus een voorschot krijgen op een deel van de olie, die nog niet eens van jou is, lijkt niet erg aannemelijk", zegt Shyamnarain.

Wat volgens hem wel aannemelijk lijkt, is dat "één of andere financier bereid is Suriname geld te lenen met de verwachte olieopbrengsten als onderpand. "Maar dat is natuurlijk heel iets anders dan wat president Santokhi ons nu voorspiegelt. Want de grote onzekerheid over wanneer de olie ooit geproduceerd zal worden, maakt natuurlijk dat de financier bereid zal zijn om, uit voorzorg, Suriname slechts een schijntje van de waarde van de olie te lenen."

Volgens voorlopige berekeningen zal Suriname, op basis van de drie grote oliereserves die door Apache zijn aangetoond, de komende twintig jaar tussen de twintig en vijftig miljard US dollar ontvangen, zegt Santokhi. Daar het zeker is dat deze olievoorraden rond 2024 in productie worden gebracht, is het meer dan billijk, meent het staatshoofd, dat Suriname dat momenteel in een ernstige crisis verkeert nu al een deel van de toekomstige inkomsten krijgt, omdat er harde garanties zijn voor terugbetaling zodra de aardolie uit de zeebodem wordt gehaald.

Shymanarain gelooft dat als er werkelijk sprake van mocht zijn dat de oliemaatschappijen upfront geld aan Staatsolie willen geven, "gebeurt dat waarschijnlijk onder de voorwaarde dat Staatsolie haar recht, om voor 10 tot 20 procent in de productie mee te doen, geheel of gedeeltelijk moet prijsgeven". Het is volgens hem dan wel zaak dat er op wordt gelet dat de waarde van het recht dat Staatsolie prijsgeeft op de juiste manier wordt bepaald. "Werk voor echte professionals dus. En daarin is natuurlijk geen plaats voor haastig werk. Het is hierbij ook oppassen geblazen voor allerlei charlatans, die zich met mooie verhalen zullen aandienen om als broker voor het binnenhalen van deze financiering voor Suriname te mogen optreden", aldus Shyamnarain. Het is volgens hem "zeer twijfelachtig" of de verwachting van de president, dat Suriname binnen twee maanden over het geld kan beschikken, zal uitkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina