Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Hoera, hoera, hoera!

COLUMN: Hoera, hoera, hoera!

25/09/2020 14:00 - PS

COLUMN: Hoera, hoera, hoera!

Philomena Bijlhout  

Het regent nu al cadeautjes in Suriname terwijl het droge tijd is en Sinterklaas nog moet arriveren. In Nederland gaat de officiële intocht van de goedheiligman niet door. Hij heeft corona gekregen en moet verplicht binnenblijven om een slagveld onder zijn voor- en tegenstanders te voorkomen. Ook al was hij van plan gratis vaccins uit te delen.

Het gaat niet goed in dat land wat de heropleving van Covid-19 betreft. Daarom lof voor de Surinaamse minister van Volksgezondheid Ramadhin en ex-minister Elias voor de goede job die ze hebben geleverd. En misschien verplaatsten de discussies zich buiten de pers om van de vergaderkamer naar de 'prikkamer' waarom bijvoorbeeld in mei de besmetting toenam. Geen idee. Het is ook niet relevant. Die onzichtbare moordmachine wordt nu succesvol bestreden. Ik zeg leve Suriname. Hoera! Maar hoe moet dat zo meteen als het luchtruim weer opengaat?

In Nederland is het beleid vrijblijvend. Op Schiphol richt de controle zich tot op heden op een mogelijke bom in je schoenzool. In Suriname is de aanpak een toegewijde VIP -behandeling als je besmet bent. Gezondheidswerkers van het BOG komen zelfs aan huis om te swabben. In het kikkerlandje zal je toch echt zelf je zieke lijf moeten brengen naar de testlocatie. Al ben je zo ziek als een hond. Je kunt ook pas na dagen terecht. Intussen bouwt het virus een feestje om zich heen. Niemand is meer traceerbaar.

Het BOG gaat zelfs midden in de nacht op pad met de politie om personen te testen. Met gevaar voor eigen leven door veelal agressieve reacties. Ook het quarantaine beleid tussen beide landen verschilt enorm. In Suriname is dit verplicht en wordt er gecontroleerd. In Nederland mag je, na de telefonische mededeling besmet te zijn, zelf bepalen wanneer je weer naar buiten gaat. Zo draagt men bij aan de gewenste groepsimmuniteit. En daarom nemen de besmettingen ook versneld toe.

Iedereen is corona-moe. Nu de diaspora in Nederland een steentje wil metselen in het herrezen en genezen moederland, zal er dus een toevlucht zijn naar Suriname van deze doelgroep. Gelukkig kan ook weer het PSA-document worden aangevraagd. Wel vooraf de instructies op de site van het consulaat van Suriname goed lezen en het beveiligde aanvraagformulier gebruiken. Bij mij ging het bijna fout. Ik kreeg geen bevestiging van ontvangst. Spontaan zou ik honderd euro bijdragen aan de solidariteitsheffing van de regering Santokhi/Brunswijk. Maar het kwam goed.

Ander mooi nieuws is de benoeming van een groep nieuwe jeugdrechercheurs. Hoera! Zij gaan aan de slag op de afdeling zedenzaken van de politie. Het aanleren van vaardigheden en dossiervorming is inderdaad belangrijk. Maar de kracht zit volgens mij in de moed om op te komen voor deze bijzonder kwetsbare doelgroep. Daders, ongeacht hun achtergrond en status, aan te pakken. De vroeg signalering op de kinderopvang en peuterspeelzalen te intensiveren. Een database maken waarin mensen die veroordeeld zijn voor een zedendelict worden geregistreerd. Eindverantwoordelijken van relevante jeugdinstellingen en opleidingen de mogelijkheid bieden om personen na te trekken. Bordeelhouders die minderjarige prostituees exploiteren hun vergunning afpakken. Ik hoop dat deze jonge rechercheurs onbevlekt en schoon blijven. Vrij van corruptief handelen. Toegewijd, assertief en betrokken blijven bij de bestrijding van al het tuig dat zich schuldig maakt aan zedendelicten. En er is meer positief nieuws.

President Santokhi heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om het jarenlange unilaterale economische, financiële en commerciële embargo tegen de republiek Cuba en haar bevolking op te heffen. Net zo duidelijk was de president zijn reactie op de oproep van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, tijdens diens bezoek aan Suriname, om Venezuela te boycotten. Glashelder. "Suriname heeft ook andere vrienden in de wereld. Venezuela moet zelf de interne problemen oplossen." Dus eindig ik deze week met driemaal: Hoera, hoera, hoera! Voor ons eigen, geliefd Suriname.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina