Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Valstrikken

COMMENTAAR: Valstrikken

25/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Valstrikken

 

VAN DE VORIGE regering is intussen alom bekend dat ze een leningen- en financieringsbeleid heeft gevoerd waarbij links en rechts staatsinkomsten werden verpand met als gevolg dat uit de oliesector - behalve misschien alleen loon- en andere belastingen - momenteel geen inkomsten zoals dividend in staatskas vloeien. Ook van de opbrengsten uit de goudmijnen van Newmont en Iamgold komt voorlopig niets in het laatje, omdat die zijn verpand aan crediteuren. De huidige regering zoekt thans naar mogelijkheden om haar voorgenomen ontwikkelingsbeleid te financieren en tegelijkertijd het land uit de financieel-economische crisis te trekken.

Donderdag informeerde president Santokhi de pers dat zijn regering momenteel onderhandelingen voert met internationale partijen om zo een twee miljard Amerikaanse dollar ter beschikking te krijgen, waarbij als garantiestelling voor terugbetaling toekomstige inkomsten uit de aardoliereserves in de zeebodem gelden. Dat kapitaal zal onder meer gebruikt worden om bepaalde schulden (versneld) af te lossen, zodat de regering wat meer ademruimte krijgt om andere schuldverplichtingen na te komen. Bij aanvang van de persconferentie gaf het staatshoofd aan dat de communicatie met de samenleving via de media zal worden verbeterd en dat een transparanter beleid op dat stuk gevoerd zal worden.

Echter, veel wijzer werd de samenleving donderdag niet. Met welke partijen, banken, financiers of oliemaatschappijen wordt onderhandeld om de miljardenlening binnen te halen, werd ondanks de vragen van verslaggevers niet prijsgegeven. Daar blonk de vorige regering ook niet in uit. Zaken werden altijd schimmig gehouden totdat na enige tijd 'via via' informatie pers en samenleving bereikte over de zoveelste lening of financieringsafspraak waarvan de details niet zelf door de regering bekend werden gemaakt. Tot nu toe komt de huidige regering nog achter zaken die haar voorganger angstvallig voor de samenleving heeft achtergehouden.

De regering-Santokhi mag deze trend niet voortzetten. Er zit geen enkel kwaad in dat de samenleving weet met welke internationale financiers wordt onderhandeld en waarover. Als de onderhandelingen niets opleveren is er geen man overboord. Er wordt niet om de technisch inhoudelijke zaken gevraagd of issues waar een eventuele geheimhoudingsclausule voor geldt. Allicht ontstaat de indruk dat bij het achterhouden van simpele feiten, zoals de namen van partijen waarmee wordt onderhandeld de autoriteiten bezig zouden zijn met niet bonafide entiteiten. Dat moet voorkomen worden.

Ook is vaker gesuggereerd dat de vorige regering slechte financiële deals heeft gesloten, omdat niet altijd rechtstreeks werd onderhandeld, maar via brokers en andere tussenpersonen die elk een prijskaartje hadden voor hun diensten waardoor dat de staat meer kosten opleverde. Voorzichtigheid is dan ook geboden, zoals belastingconsulent Shyamnarain waarschuwt, dat de regering zich niet laat ringeloren of pakken door charlatans die slechts gefocust zijn op hun eigen zak en misbruik zouden kunnen maken van een desperate regering die dringend geld nodig heeft om haar beloften aan het volk te kunnen inlossen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina