Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meer respect voor mannelijke leerkrachten

GLO-leerlingen hebben meer respect voor mannelijke leerkrachten

25/09/2020 16:04 - Naomi Hoever

Nisha Soekhoe is afgestudeerd na haar onderzoek 'Mannen in het onderwijs', dat aantoont dat er meer respect is voor de mannelijke leerkracht.

Nisha Soekhoe is afgestudeerd na haar onderzoek 'Mannen in het onderwijs', dat aantoont dat er meer respect is voor de mannelijke leerkracht. Foto: Rogan Photography  

PARAMARIBO - Het gedrag van leerlingen op de basisschool kan afhankelijk zijn van het geslacht van de leerkracht die voor de klas staat. Dit zegt Nisha Soekhoe die vorig jaar op het onderwerp ‘Mannen in het onderwijs’ is afgestudeerd aan de studierichting Sociologie. Zij onderzocht gedragsverschillen van leerlingen bij de sekse van de leerkracht waarbij zij de scholieren ook in de klas observeerde. "Ik heb gemerkt dat jongens rustiger zijn bij mannelijke leerkrachten dan bij juffen. Er wordt eerder naar de man geluisterd". Ook wanneer er twee leerkrachten in de klas zijn verschilt het gedrag van de leerlingen.

Ze heeft haar thesis aangeboden aan het ministerie van Onderwijs en Cultuur, maar is niet uitgenodigd voor een gesprek. Misnoegd is de socioloog niet wanneer ze haar kennis met de Ware Tijd deelt. Zij concludeert dat het gedrag van leerlingen anders is als een mannelijke leerkracht voor de klas staat. De pupillen tonen veel meer respect en willen vaak een vrouwelijke leerkracht 'uitproberen.' In tegenstelling tot vroeger zijn er nu meer vrouwen in het basisonderwijs en dit heeft invloed op de leerlingen. "Je vindt er weinig mannen, terwijl het beeld vanaf het VOJ juist anders is."

Het onderzoek is verricht op twee scholen in Paramaribo en één in Wanica in de derde, vijfde en zesde klas en was een a-selecte steekproef. Op elke school trof zij maar één mannelijke leerkracht aan. Onderwijs wordt gezien als een vrouwenberoep vandaar dat er heel weinig mannelijke krachten op de basisscholen te zien zijn. Ook wordt de hoogte van de salariëring aangehaald, omdat de man in de meeste gevallen fungeert als kostwinner. "Mannen hebben heel weinig geduld en hebben liever dat een vrouw de kinderen opvoedt en terecht wijst." Wanneer kinderen een voorbeeldfiguur hebben zijn ze zowel thuis als op school anders.

De drie bij het onderzoek betrokken mannelijke leerkrachten stellen dat een man nodig is op de basisschool, omdat hij als voorbeeld- en vaderfiguur wordt gezien, voornamelijk door leerlingen uit een één ouder gezin. Hoe ouder de leerlingen, hoe beter ze luisteren naar de leerkracht. Soekhoe pleit voor meer mannen in het glo-onderwijs. Die noodzaak blijkt ook uit drop-outs onderzoek. "Het onderwijs wordt gezien als het gezin, waarbij de mannelijke leerkracht de vaderrol vervult en de vrouwelijke leerkracht de moederrol." De onderzoeker zegt dat mannelijke schoolleiders voor meer orde kunnen zorgen. Dit werd bevestigd door een vrouwelijke schoolleider wiens voorganger een man is.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina