Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • TCT zinspeelt op aanpassing bustarief Paramaribo-Atjoni

TCT zinspeelt op aanpassing bustarief Paramaribo-Atjoni

25/09/2020 10:41 - Merredith Bruce

Edgar Sampie noemt het hogere bustarief voor de kortere Atjoni-route discriminerend.

Edgar Sampie noemt het hogere bustarief voor de kortere Atjoni-route discriminerend.  

PARAMARIBO - Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) noemt het verzoek om het bustarief van Paramaribo naar Atjoni op basis van de afstand (185 km) omlaag te brengen “redelijk”. Er komt dit weekend uitsluitsel. Sinds de nieuwe bustarieven zijn ingevoerd, wordt er SRD 115 betaald voor een busrit op deze route, terwijl voor de veel langere route Paramaribo-Nickerie (232 km) minder moet worden neergeteld: SRD 88.

De bewindsman is donderdag tijdens de persconferentie van de regering ingegaan op deze kwestie, naar aanleiding van de discussie die de afgelopen dagen is ontstaan over de scheve verhouding in tarieven. Onder anderen Abop-parlementariër Edgar Sampie heeft de aandacht gevraagd. Hij noemt de scheve tariefsverhouding zelfs "discriminerend" naar de bewoners van het Boven-Surinamegebied toe.

Tegenover de Ware Tijd beweert Sampie dat diverse personen die gebruikmaken van de busroute naar Atjoni telefonisch hun beklag bij hem hebben gedaan. Jubithana maakte duidelijk dat de scheve tariefsverhouding iets is van jaren. Tijdens een onderhoud met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) is aan hem uitgelegd dat bushouders in Nickerie door de concurrentie die er heerste op deze route, destijds besloten hadden om de helft van het tarief in te leveren met als gevolg een veel lagere prijs. Was dat niet gebeurd, zouden de kosten voor een busrit SRD 120 zijn.

De PLO heeft haar medewerking toegezegd om te praten met de bushouders van Atjoni voor het verlagen van de tarieven op hun route. Logisch bekeken is dit, volgens Jubithana, vanwege het afstandsverschil tussen de twee routes een redelijke benadering. "Er is geen sprake van onwil, maar juist van wederzijds begrip en die gesprekken zullen op basis hiervan ook verder afgerond worden."

Sampie zegt uit eigen onderzoek van een functionaris van het ministerie te hebben vernomen dat de tarieven in 1998 door een regeringscommissie zijn bepaald op basis van een percentuele benadering. Naar verluidt zou hierbij ook hebben meegespeeld dat de weg naar Atjoni toen nog niet was geasfalteerd waardoor er meer benzine verbrand moest worden. "Sindsdien zijn de maatstaven niet gewijzigd. Ik denk dus dat het ministerie zelf ertoe zou moeten overgaan zijn eigen metingen te doen en zich afvragen of de maatstaven anno 2020 nog moeten gelden."

Op de vraag of het voor de bushouders op de route naar Atjoni juist niet voordelig is nu met de hoge tarieven, stelt Sampie dat hij in dienst staat van het volk en daarom voor hun belang opkomt, gezien zij de tariefsverhouding onredelijk vinden. "Zolang het tarief niet wordt aanpast naar de huidige realiteit, zal ik dit discriminerend blijven noemen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina