Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wan Okasi wil praten over 'karige' verhoging bijstand

Wan Okasi wil met president praten over 'karige' verhoging bijstand

25/09/2020 19:52 - Merredith Bruce

Aniel Koendjbiharie van stichting Wan Okasi.

Aniel Koendjbiharie van stichting Wan Okasi.  

PARAMARIBO - Vergeleken bij de uitgaven van personen met een beperking, stelt de verhoging van de maandelijkse bijstand van SRD 375 naar SRD 500 per maand vanaf 1 november niets voor. Dit zegt Aniel Koendjbiharie van stichting Wan Okasi in gesprek met de Ware Tijd. “Het is helemaal niet voldoende. We hebben vaak gezegd dat de onkosten van deze groep veel meer zijn dan die van mensen zonder een beperking”, stelt Koendjbiharie.

De stichting heeft de president schriftelijk om een onderhoud gevraagd. Er is ook een brief gestuurd naar de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de parlementaire commissie van dit departement. Koendjbiharie stelt dat omdat brandstof duurder is geworden de transportkosten voor speciaal zorgvervoer zullen moeten worden aangepast. Hij noemt ook de tariefsaanpassing voor telecommunicatie.

"De mensen zijn al geïsoleerd, dus als de transportkosten omhoog gaan, kunnen ze moeilijk eruit en de andere mogelijkheid om nog contact te kunnen onderhouden met de buitenwereld wordt door de verhoging beperkt." De voorzitter verwijst ook naar de gestegen kosten van "simpele dingen" in de winkel. "Als je naar de winkel gaat, houdt men geen rekening met jouw beperking. Je krijgt geen speciale prijs."

Tijdens de gesprekken van de regering kort na haar aantreden met maatschappelijke groepen, heeft Wan Okasi voorgesteld om de Covid-19-steun van SRD 1.000 na afloop van de zes maandenuitkering permanent te maken. Maar de regering heeft dit niet gedaan, zoals zou zijn beloofd. Overigens, de Covid-19-steun is slechts één keer uitgekeerd. Daarna is er niets meer vernomen, zegt Koendjbiharie.

Hij vraagt zich af op basis waarvan de financiële bijstand naar SRD 500 is opgetrokken en waarom bijvoorbeeld niet naar SRD 750 zoals bij de AOV-uitkering. "Wij zijn ontevreden hierover. Het is niet te doen. Hoe wil je dat de mensen met SRD 500 gezond eten?" AOV gaat per 1 november van SRD 525 naar SRD 750 en kinderbijslag van SRD 50 naar SRD 75 per kind. Verder blijft de financiële heffingskorting van SRD 750 per maand gehandhaafd. Die was SRD 125, maar werd vanwege Covid-19 gebracht naar SRD 750. De verhogingen maken deel uit van het sociaal vangnet van de regering-Santokhi/Brunswijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina