Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Iemand in de politieke top dwarsboomt ons'

'Iemand in de politieke top dwarsboomt ons'

26/09/2020 07:52 - Jason Pinas

Volgens Robby Berenstein (l) wordt de vakcentrale bewust gehouden uit de rvc's.

Volgens Robby Berenstein (l) wordt de vakcentrale bewust gehouden uit de rvc's. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Robby Berenstein, voorzitter van Vakcentrale C-47, is er niet over te spreken dat vertegenwoordigers van de vakbeweging niet in al de raden van commissarissen van staatsbedrijven worden benoemd. Dit is volgens hem tegen de afspraken die er zijn met president Chandrikapersad Santokhi. Hij roept de regering daarom op goed op haar zaken te letten en te doen wat partijen eerder zijn overeengekomen.

Tijdens een Assemblee van de Arbeid vrijdag heeft Berenstein zijn misnoegen geuit over deze kwestie. Hij benadrukt dat de vakbeweging een zeer gerechtvaardigde behoefte heeft om die positie op te eisen omdat er zich in de afgelopen tien jaar verschrikkelijke toestanden hebben voorgedaan binnen de parastatale bedrijven. "Staatsbedrijven zijn uitgehold en misbruikt voor privébelangen. Ze werden gezien als accommodering van mensen en om partijloyalisten projecten toe te schuiven ten koste van werknemers", merkt Berenstein op. Hij is ervan overtuigd dat dit nooit het geval zou zijn als C-47 een vertegenwoordiger had in de rvc van deze bedrijven.

De vakbondsleiders geeft toe dat deze regel nog niet officieel is opgenomen in de statuten van de parastalen. Echter, er is met Santokhi afgesproken dat vertegenwoordigers van C-47 alvast benoemd worden en achteraf de statuten worden aangepast. "Ondanks dat zien we een heleboel stagnaties", klaagt Berenstein. Hij noemt als voorbeeld de rvc van de Surinaamse Postspaarbank die nu al benoemd is zonder een lid van de vakbeweging terwijl dit eerder goed is afgesproken met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

Berenstein: "Wanneer ik de minister achteraf vraag wat er is gebeurd zegt hij me; 'het is de politieke top die de beslissingen neemt'. Dus iemand in de politieke top dwarsboomt ons. En uitgerekend SPSB waar we zoveel hebben moeten meemaken." Op 30 april 2019 werd tijdens een vergadering van C-47 gewag gemaakt van vermoedelijke onregelmatigheden bij SPSB. Berenstein zei toen dat er op een "onbesuisde manier" wordt omgesprongen met staatsmiddelen die aan deze bank worden toevertrouwd. Directeur Ginmardo Kromosoeto werd in mei dat jaar met verplicht verlof gestuurd en mocht haast een jaar daarna zijn werkzaamheden hervatten.

Echter, in augustus werd hij in verzekering gesteld door de politie "in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek contra de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën, ... red.)". Kromosoeto wordt verdacht van onder meer "deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting".

Volgens Berenstein zal de vakcentrale erop staan dat ze een vertegenwoordiger heeft in de staatsbedrijven. Bij parastatalen waar de rvc al is benoemd zal er desnoods een aanvulling moeten komen. "Het gaat moeten, ik weet niet hoe ze het gaan doen. Ze gaan desnoods iemand eruit moeten halen om ons tegemoet te komen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina