Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik heb de mensen gewaarschuwd'

'Ik heb de mensen gewaarschuwd'

26/09/2020 01:10 - Gilliamo Orban

Stephano 'Pakittow' Biervliet bespreekt een petitie met één van de weinige personen die vrijdag is komen opdagen bij zijn 'massa protestactie' op het Onafhankelijkheidsplein. De protestbrief wil hij op een later tijdstip overhandigen aan president Chandrikapersad Santokhi.

Stephano 'Pakittow' Biervliet bespreekt een petitie met één van de weinige personen die vrijdag is komen opdagen bij zijn 'massa protestactie' op het Onafhankelijkheidsplein. De protestbrief wil hij op een later tijdstip overhandigen aan president Chandrikapersad Santokhi. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Hoewel activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet vrijdag bijna als enkeling stond op het Onafhankelijkheidsplein, is hij ervan overtuigd dat hij het niet voor niemendal heeft gedaan. Volgens hem is zijn boodschap luid en duidelijk. “Als het verder niet goed gaat met het land, ben ik één van de weinige personen die aan de mensen kan zeggen dat ik hen heb gewaarschuwd. Ik heb mijn job gedaan als activist”, benadrukt Biervliet tegenover de Ware Tijd.

De directie aanleiding voor de protestactie is de forse stijging van de brandstofprijs die dinsdag is ingegaan. Slechts enkele ondersteuners waren met hem, een groot verschil met de protestacties die hij eerder heeft georganiseerd tegen de vorige regering. "De enorme stijging van de brandstofprijs kan niet door de beugel, omdat die effect gaat hebben op de prijzen van goederen. De mensen gaan dit nu misschien niet voelen, maar wanneer de schooldeuren in oktober weer opengaan, zullen ze het niet makkelijk hebben", zegt Biervliet.

De reden waarom niet veel mensen zijn komen protesteren, heeft volgens hem te maken met de coronacrisis. Daarnaast vindt hij dat velen de huidige regering nog ondersteunen. "Bij de vorige acties waren de politieke partijen ook vertegenwoordigd, maar nu maken de VHP, Abop, PL en NPS deel uit van de regering. Dus ik had de slechte opkomst verwacht, maar belangrijk is dat ik een signaal heb gegeven", redeneert de activist.

Ondanks dat hij donderdag heeft gesproken met president Chandrikapersad Santokhi heeft hij zijn actie vrijdag toch voortgang laten hebben. Hij zegt dat het staatshoofd hem niet heeft gevraagd om zijn actie af te blazen. "De president heeft me aangegeven dat protesteren mijn democratisch recht is en hij heeft me zaken uitgelegd die de vorige minister van Financiën (Gillmore Hoefdraad, ... red.) verkeerd heeft gedaan. Maar deze regering had beloofd dat het volk het beter zou hebben", benadrukt Biervliet.

Ook activist Siebrano Piqué heeft vrijdag actie gevoerd. Hij was omringd door ongeveer dertig mensen bij het oude Vlaggenplein. "De drastische stijging van de prijs van benzine is de druppel die de emmer heeft doen overlopen, want dit gaat ervoor zorgen dat het criminaliteitscijfer zal stijgen en jeugdprostitutie gaat toenemen. De dure benzineprijs gaat het volk de das om doen", meent Piqué.

Het kan er bij hem niet in dat de president het volk het gelag laat betalen, terwijl Santhokhi volgens de activist had beloofd dat wanneer hij aan de macht zou komen, de situatie van de mensen verbeterd zou worden. "Santokhi zou Suriname redden, want hij heeft de kapitalisten bij zich en zou miljarden krijgen van de mensen in diaspora. Daarom hebben de mensen op hem gestemd, maar nu heeft hij ze misleid."

Op de vraag of de maatregelen het gevolg zijn van het slechte economisch beleid van de vorige regering, wil Piqué niet veel zeggen. "De NDP-regering heeft geknoeid en het volk is hiervan op de hoogte, daarom is Santokhi aan het bewind gekomen. De president moet de slechte dingen van de vorige regering niet blijven herhalen, want te wan pa teki wan vrouw nanga pikin a musu lobi a siri tu, maar nu straft hij ons", aldus Piqué.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina