Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Serieuze aandacht' voor onafhankelijke verkiezingsautoriteit

'Serieuze aandacht' voor onafhankelijke verkiezingsautoriteit

26/09/2020 05:50 - Merredith Bruce

De nieuwe leden van het Onafhankelijk Kiesbureau die vrijdag zijn benoemd. Eén van de prioriteiten wordt het oprichten van een verkiezingsautoriteit.

De nieuwe leden van het Onafhankelijk Kiesbureau die vrijdag zijn benoemd. Eén van de prioriteiten wordt het oprichten van een verkiezingsautoriteit. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Samseerali Sheikh-Alibaks is vrijdag door president Chandrikapersad Santokhi beëdigd als voorzitter van het nieuwe Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Daarbij zijn ook de nieuwe plaatsvervangend voorzitter, leden en plaatsvervangend leden beëdigd.

Het staatshoofd in de Congreshal dank uitgebracht aan gewezen voorzitter Jennifer van Dijk-Silos voor haar bijdrage aan de "goede, eerlijke en transparante verkiezingen die we hebben gehad". Hij liet ook meteen weten dat aan Van Dijk-Silos is gevraagd om het traject te trekken om te komen tot een onafhankelijke verkiezingsautoriteit.

De gewezen OKB-voorzitter heeft lange tijd hiervoor gepleit en de installatie van deze autoriteit is ook opgenomen in het rapport met aanbevelingen van de OKB. Santokhi deelde mee dat er "serieus" hiernaar gekeken zal worden. Hij heeft de komende week een ontmoeting met Van Dijk-Silos en andere belanghebbenden om te praten over dit traject en om na te gaan in hoeverre Suriname gereed is voor zo een autoriteit naar internationale normen.

De president heeft in zijn toespraak naar de nieuwe leden gewezen op de rol, taken en bevoegdheden van het orgaan. Het OKB houdt toezicht op de verkiezingen en verklaart de uitslag bindend. Santokhi wees op de elementaire principes van vrije, geheime en eerlijke verkiezingen die in acht genomen moeten worden. "Dankzij de prominente rol die de Kiesregeling het OKB heeft toebedeeld, hoeven wij in Suriname niet bevreesd te zijn voor grootschalige frauduleuze handelingen in het verkiezingstraject", stelde het staatshoofd. Alles dat het vertrouwen in het verkiezingstraject kan aantasten dient volgens hem zo snel mogelijk te worden aangepakt, want daarmee blijft het vertrouwen van de burger in de democratie zoveel mogelijk gewaarborgd.

Sheikh-Alibaks zegt in gesprek met de Ware Tijd dat hij ernaar streeft om een goede samenwerking te hebben met alle verkiezingsactoren, zoals politieke partijen en het maatschappelijk middenveld. De knelpunten die in rapporten van voorgaande verkiezingen zijn opgenomen en waar nog niet aan is gewerkt, zullen worden onderverdeeld in een korte- en langetermijn aanpak. Daarbij, zegt hij, zal nagegaan worden wat toepasselijk is voor Suriname.

Sheikh-Alibaks is van 2004 tot 2009 plaatsvervangend lid geweest van het OKB. Hij is verder ook directeur geweest van het Centraal Bureau voor Burgerzaken en zegt heel wat ervaring te hebben opgedaan over de samenstelling van kiezerslijsten en de knelpunten daarbij. Samengevat over deze functies zegt hij: "Die kennis en ervaring heb ik en ik denk dat die mij behoorlijk steun zullen bieden bij mijn functioneren in deze functie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina