Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Avondklok nu 21:00 uur, luchtruim deels open

Avondklok nu 21:00 uur, luchtruim deels open

27/09/2020 18:50 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondagavond weer enkele versoepelingen van Covid-19-maatregelen aangekondigd.

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondagavond weer enkele versoepelingen van Covid-19-maatregelen aangekondigd. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De avondklok in Suriname gaat nu om negen uur 's avonds in. Verder wordt het luchtruim opengesteld voor rechtstreeks personenverkeer uit Nederland en worden binnenlandse vluchten hervat. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi zondagavond bekendgemaakt. Deze maatregelen gelden voor de komende twee weken: 28 september tot en met 11 oktober.

Besloten is de avondklok van acht uur 's avonds te brengen naar negen uur 's avonds vanwege de heropstart van de middag- en avondscholen. Met betrekking tot de internationale vluchten moeten passagiers een negatieve Covid-19-test kunnen overleggen en moeten ze na aankomst verplicht voor tien dagen in quarantaine. Vluchten naar het binnenland worden uitgevoerd volgens de protocollen en na doorlichting van de luchthaven Zorg en Hoop.

Santokhi zei in zijn toespraak zondagavond tot de natie dat dankzij de effectieve maatregelen en de handhaving het aantal besmettingen enorm is gedaald. "De bezettingsgraad in de ziekenhuizen en de intensive care vertoont eveneens een sterke daling." Hoewel hij de samenleving prees voor haar "nationalistische opstelling" die ervoor zorgt dat er "steeds betere tijden" komen, waarschuwde het staatshoofd "dat wij er nog lang niet zijn".

Santokhi: "De cijfers zeggen ons namelijk dat we nog lang niet de gewenste omstandigheid hebben." Hij riep daarom op tot alertheid. "Het gevaar van een nieuwe golf, een nieuwe piek is reëel aanwezig", aldus de president, die onder meer Europa als voorbeeld aanhaalde. Diverse landen van dat continent, inclusief Nederland, kennen momenteel een stijging van Covid-19-infecties.

 

Protocollen

De afgelopen twee weken zijn diverse protocollen geïmplementeerd. De president zei dat er nog geen ondernemingen zijn gesloten, maar dat enkele wel aanmaningen hebben gehad. "Er zal niet worden geschroomd om tot sluiting over te gaan indien daar aanleiding toe is", onderstreepte Santokhi.

Het Outbreak Management Control Team heeft intussen de protocollen voor scholen, internaten, crèches en kinderdagverblijven en lijkbewassersverenigingen af. Die zijn te vinden op de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG/www.bogsuriname.com). Mede in verband met de start van het nieuwe schooljaar zal er maandag een apart persmoment zijn.

Santokhi: "Het openbaar vervoer en het onderwijs zullen continu in de gaten gehouden worden. Het zijn situaties waar vele mensen bij elkaar komen. De kans op eventuele verspreiding van het virus zal laag blijven, indien de protocollen en preventieve maatregelen goed worden nageleefd."

De president benadrukte dat het onwaarschijnlijk is dat Suriname binnen korte tijd het nieuwe coronavirus als een gepasseerd station kan beschouwen. "De noodzaak bestaat dus om extra op onszelf en op elkaar te letten. We gaan het samen doen, voor ons allen, voor onze kinderen, voor ons geliefd land Suriname. Samen!"

 

Algemene maatregelen:

1. Draag uw mond- en neusbedekking

2. Neem de anderhalve meter fysieke afstand, de zogeheten Covid-19-afstand, altijd in acht

3. Was regelmatig uw handen met zeep en water of gebruik handsanitizer.

 

Maatregelen  (28 september-11 oktober):

Maatregel 1: Het uitgaansverbod is ingesteld van 21:00 uur tot 05:00

Maatregel 2: Het samenscholingsverbod is geldig voor groepen groter dan tien personen. Het is verboden feesten, met in begrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zullen geen dispensaties worden verleend.

Maatregel 3: Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn toegestaan uitsluitend indien en voor zover niet meer dan vijftig personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn.

Maatregel 4: Sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden; onverkort blijft van kracht dat contactsporten niet zijn toegestaan.

Maatregel 5: Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6: Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten.

Maatregel 7: Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open, mits zij beschikken over terrassen in de openlucht. Verder zijn opengesteld: recreatieoorden; casino's; gok- en vermakelijkheidsgelegenheden; kansspelkantoren; sportscholen, yoga dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden. Contactberoepen, zoals de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops en markten.

Maatregel 8: Met betrekking tot internationale vluchten: De grens via de lucht is uitsluitend geopend voor rechtstreeks personenverkeer uit Nederland.

Maatregel 9: Vluchten naar het binnenland worden hervat onder naleving van de protocollen en na doorlichting van de luchthaven Zorg en Hoop.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina