Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Braziliaanse carwash zorgt voor overlast

Buurtbewoners boos om overlast Braziliaanse carwash

27/09/2020 12:12 - Arjen Stikvoort

Dijn Ralhili van de Braziliaanse carwash aan de Zuurstofstraat. De carwash wordt in de avond omgetoverd tot feestplek tot grote ergernis van omwonenden.

Dijn Ralhili van de Braziliaanse carwash aan de Zuurstofstraat. De carwash wordt in de avond omgetoverd tot feestplek tot grote ergernis van omwonenden. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - “Het lijkt al weken een discotheek voor mijn huis met herrie, ronkende motoren, rommel en geweld die de Brazilianen van de carwash tot in de vroege uurtjes veroorzaken. Onze rust is verstoord, we zijn het zat”, zegt een boze buurtbewoner tegen de Ware Tijd. De man doet zijn verhaal anoniem om represailles te voorkomen.

Hij en zijn vrouw zijn 37 jaar geleden als eerste in de buurt van de Neon- en Zuurstofstraat gaan wonen. Al die tijd konden ze genieten van het leven totdat vier maanden geleden er een Braziliaanse carwash tegenover hun huis werd geopend. "Toen begon de ellende: luide muziek, drank, barbecues, geweld. Noem maar op."

De vrouw vult aan: "De carwash is slechts een camouflage voor hun ontmoetingsplek. Brazilianen uit de goudvelden rijden vanaf vier uur 's middags met hun bolides het terrein van de carwash op en blijven vervolgens tot diep in de nacht hangen en feest vieren." Volgens de vrouw wordt gezegd dat ze dat mogen, omdat ze een legitieme pas zouden hebben voor de goudvelden. "Ze drinken, dansen, schreeuwen en trekken zich van niets en niemand iets aan. Ook de lockdown en alle andere Covid-19-regels lappen ze aan hun laars."

Een paar keer belde het echtpaar de politie, maar die volstaat met een waarschuwing. Of zodra ze de politie zien aankomen, draaien ze de muziek zachter en verschuilen ze zich. "Als de muziek te luid wordt, zet onze buurman zijn auto-alarm aan als teken dat het zachter moet." Haar man haalt zijn schouders op. Hij is ten einde raad.

Een buurtgenoot bevestigt zijn verhaal. "Ze begint zachtjes te praten. Het is verschrikkelijk sinds de carwash er is. Ze maken rommel, veel geluid, één grote chaos is het. Hierachter staat een appartementencomplex met veel buitenlanders: Cubanen en Brazilianen. Ze gooien rommel naar buiten. We hebben zelfs ratten gezien. Maar ja, wat moet je doen?"

Dijn Ralhili mede-eigenaar van de carwash is bezig een auto te boenen. Enkele andere Brazilianen spelen kaart aan een tafeltje. Het is klaarlichte dag en nog rustig. "Het is steeds dezelfde man aan de overkant die klaagt. We worden moe van hem," zegt Ralhili. "Ja we maken muziek en drinken wat. Maar we zijn met niet meer dan zes mensen. Dat mag toch?" Op de vraag of het één keer is gebeurd antwoordt hij: "Neen hoor, maandag, woensdag, donderdag is het ons mati-mati-feest. De politie is enkele keren langs geweest, maar kon volstaan met een waarschuwing", zegt hij.

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noordoost zegt tegen de Ware Tijd niet op de hoogte van de situatie ter plekke te zijn."Alles valt onder de Hinderwet. Als die overtreden wordt, moet er worden opgetreden", zegt hij en voegt er aan toe de zaak te zullen laten uitzoeken. Bij het politiebureau Geyersvlijt wordt - ondanks de buren en carwashhouder beamen dat de politie vaker is langsgeweest - de Ware Tijd voorgehouden dat er eerder geen klachten zijn ontvangen. Vervolgens wordt verwezen naar de districtscommissaris, die belast is met het verstrekken van vergunningen. De Braziliaanse ambassade stelt dat ze slechts kan assiteren in consulaire zaken voor haar burgers, maar dat het optreden tegen zulk gedrag zoals geschetst, in handen ligt van de landelijke autoriteiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina