Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dagopvang kinderen met beperking start in oktober

Dagopvang kinderen met beperking start in oktober

27/09/2020 18:18 - Arjen Stikvoort

Pupillen van huize Tyltyl kunnen vanaf 1 oktober weer worden opgevangen. Ook voor hen geldt zoveel mogelijk het nieuwe normaal.

Pupillen van huize Tyltyl kunnen vanaf 1 oktober weer worden opgevangen. Ook voor hen geldt zoveel mogelijk het nieuwe normaal. Foto: Huize TylTyl  

PARAMARIBO - Stichting Huize TylTyl voor kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking staat klaar om op 30 september haar pupillen weer te ontvangen. “De kinderen vroegen of ze zondag al mochten komen”, zegt directeur Rita Kruiner-Gambier tegen de Ware Tijd. Net als bij de reguliere scholen die officieel op 1 oktober weer beginnen zal Tyl Tyl aan de Margarethalaan werken met het voorgeschreven Covid-19-protocol.

Alleen het transport van de kinderen moet nog worden geregeld. Er is een klein tekort aan handgel, maar de directeur gaat er van uit dat de kinderen zelf voldoende hiervan meenemen. De zeventien pupillen zitten dicht bij elkaar en zijn erg aan elkaar gehecht, zegt de directeur. "Hen door de sociale afstand uit elkaar halen gaat moeilijk, want dat zijn ze absoluut niet gewend." Ze illustreert het met een voorbeeld: "Ik hoef maar iets aan één kind te zeggen, nog voordat de dag verstreken is, weet iedereen het", lacht zij.

Het protocol wordt voor de rest wel nageleefd. De bedden staan op anderhalve meter van elkaar en ook de woon- en eetkamer zijn Covid-19-proof gemaakt met extra tafels. Ook monitort de directeur de kinderen persoonlijk. "Het is heel belangrijk dat zij bij binnenkomst en 's avonds gecheckt worden." Voor het nieuwe schooljaar is er één nieuwe aanmelding.

Directeur Bryan Lalay van Huize Betheljada aan de Cornelis Jongbawstraat verwacht iets later in oktober te beginnen, want nog niet alles is in orde. Dit tehuis heeft zowel een 24-uurs- als een dagopvang van maandag tot en met vrijdag voor kinderen en jongvolwassenen met een meervoudige beperking.

Op dit moment wordt een grotere personenlift geïnstalleerd. "Die werkzaamheden geven veel overlast, waardoor we tijdelijk één van onze vaste woongroepen in de reguliere dagopvang hebben gehuisvest." Ook heeft de latere start er mee te maken dat de leiding de coronasituatie nog even wil aankijken. "Onze bewoners vormen een zeer kwetsbare doelgroep. We kijken of de Covid-19-daling doorzet of weer gaat stijgen. Een simpel griepje slaat namelijk zo over op de doelgroep. Met Covid-19 zijn we extra voorzichtig. Iedere medewerker die symptomen vertoont blijft thuis." Huize Betheljada heeft geen Covid-19 besmette bewoners gehad. Wel was er een personeelslid positief getest.

Het vervoer van de vijftien tot twintig pupillen is geregeld, zegt Lalay. Ook dit tehuis zal niet achterblijven in de prijsverhoging die landelijk wordt doorgevoerd. "Maar we moeten nog kijken met hoeveel. Het moet natuurlijk voor iedereen redelijk blijven, want de meeste van onze kinderen komen uit een economisch minder stabiel gezin."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina