Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hoofddoek leren binden voor hippe look

Hoofddoek leren binden voor hippe look

27/09/2020 23:01 - Audry Wajwakana

Hoofddoek leren binden voor hippe look

Foto: Talking Prints  

PARAMARIBO - Het dragen van kleurrijke hoofddoeken is een oude trend die steeds terugkomt. Al langer dan vijf jaar wordt de workshop Headwrap door Talking Prints verzorgd, waarvan Péluka Starke en Zoë Mezas de creatieve ondernemers zijn. De workshops worden elke vrijdagmiddag na vier uur in een open ruimte georganiseerd. Er is voor gezorgd dat elke deelnemer op voldoende afstand van elkaar zit en iedereen is verplicht met een neus-/mondkapje te komen. Nu de maatregelen met betrekking tot Covid-19 zijn versoepeld zijn er langzaamaan wat aanmeldingen.

Het winkeltje staat aan het eind van de zand gedeelte van de Nassylaan, naast Bar Bizar. De workshop wordt verzorgd onder een afdakje naast de shop. De deelnemers worden getraind in de basistechnieken van de verschillende stijlen van het hoofddoek binden. "Het is vrij simpel met draaien en binden van de doeken. Als je het eenmaal gezien hebt dan kan je veel verder gaan", zegt Starke. Het is in vergelijking met bijvoorbeeld de Afrikaanse landen, waar de hoofddoeken heel groot worden gebonden, vrij eenvoudig. De Afro-Surinaamse hoofddoek, angisa, is een heel andere tak. "Wij proberen een middenweg daarin te vinden voor alledaags gebruik. Dus niet alleen als je naar een koto dansi gaat, maar wat je elke dag kunt dragen", zegt Starke.

De liefde voor headwraps heeft Starke rond haar zestiende ontwikkeld. "Ik was er eigenlijk al dol om een hoofddoek te binden en ben zelf gaan experimenteren om te laten zien hoe mooi en classy zo een headwrap kan staan", zegt Starke. Zij verzorgt de workshops aan dames die graag hoofddoeken dragen en die willen weten hoe je die mooi kunt binden. Voor de interactieve workshop wordt eerst een kort introductie filmpje vertoond waar het bedrijf voor staat.

Ook de geschiedenis over de headwrap wordt behandeld. De headwrap is ontstaan in de slavernijperiode. Toen droegen vrouwen hoofddoeken om hun hoofd te beschermen tegen de felle zon wanneer ze arbeid moesten verrichtten. In Suriname is het binden van hoofddoeken verder ontwikkeld in de angisa, waarbij het voor de vrouwen vanwege bepaalde bindwijze ook een soort communicatiemiddel was. Het dragen van een hoofddoek heeft in de loop der jaren een flinke verandering ondergaan. Vooral in de jaren zestig met de black power movement kwam het terug, maar ook in de artiesten- en modewereld.

Na de korte introductie wordt gelijk overgegaan tot de praktijk. Deelnemers mogen een keus maken uit de uitgestalde kleurrijke hoofddoeken. De doeken zijn anderhalf meter lang en de breedte verschilt van 25 centimeters (small) tot vijftig centimeters (large). "Het voordeel van zo een doek is dat je die op verschillende manieren kunt knopen. Mocht je een bad hair day hebben, dan kun je je haar in zo een mooi gebonden doek wegstoppen", zegt Starke. Ze begint met de gemakkelijkste bindwijze, waarbij de doek van achter naar voren wordt gebonden. De linker en rechterkant moeten even lang zijn en na twee kruisingen aan de voorkant weer strak naar achteren getrokken worden, waar de uiteinden worden weggestopt. De turban is gevormd. Afhankelijk van de vlotheid van de deelnemers worden de verschillende stijlen behandeld.

Vanwege de coronapandemie was de aanloop naar de shop de afgelopen weken minder geworden. "Maar we bleven niet stil zitten, we zijn gewoon doorgegaan met de productie van andere items. Via onze webshop kunnen we gelukkig nog klanten bereiken", zegt Starke. De onderneemster is vooral tevreden over hun laatste product, de makoki tassen, die voornamelijk in Nederland goed in de belangstelling staan. Oorspronkelijk wordt het product uit het inheems dorp Galibi gehaald, maar vanwege de coronapandemie is er stagnatie in de productie getreden. De Gobana tassen, vervaardigd van vezels van de bananenstam is recentelijk ook geïntroduceerd in Nederland. De twee ondernemers zijn van plan om de Headwrap Friday workshop verder te ontwikkelen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina