Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Netwerkleren voor schoolleiders

Netwerkleren voor schoolleiders kan zorgen voor eensgezindheid

27/09/2020 21:59 - Naomi Hoever

Farcia Wongsokarijo-Sastrowitomo heeft met goed gevolg de masteropleiding Onderwijskunde doorlopen.

Farcia Wongsokarijo-Sastrowitomo heeft met goed gevolg de masteropleiding Onderwijskunde doorlopen.  

PARAMARIBO - “Collegiaal netwerkleren door schoolleiders in de basisschool” is de titel van de afstudeerscriptie van Farcia Sastrowitomo. Zij studeerde donderdag via Zoom af aan de masteropleiding Onderwijskunde van het IGSR. Het doel van het onderzoek is schoolleiders leren netwerken te beschrijven om zo een bijdrage te leveren aan ontwikkeling van theorie binnen dit vakgebied.

Sastrowitomo, die hoofd is van de basisschool OS Sunny Point 1, stelt dat schoolleiders meestal zelf op zoek moeten naar informatie. "De schoolleider gaat zich eenzaam voelen omdat hij of zij op zichzelf is aangewezen." Ze typeert het onderzoek als de eerste stap om verheldering te brengen in een gecontamineerd probleem binnen het onderwijs, "met name het collegialiseren van schoolleiders". De onderzoeker stelt dat er zeer weinig wordt aangeboden aan deze functionarissen om zich professionaliseren. Uit haar praktijkervaring blijkt dat schoolhoofden vaker met de handen in het haar zitten hoe een probleem moet worden opgelost.

Collegiaal netwerk leren is een vorm van het professionaliseren van het probleem. "Het heeft een diepgaand effect op het vermogen van iemand om te presteren op school." Dit systeem brengt schoolleiders met elkaar op een lerende manier in verbinding. De inzichten zullen ertoe bijdragen om het netwerk leren te stimuleren in de praktijk. Het onderzoek is relevant omdat schoolleiders meer invulling kunnen geven in hun werk om het netwerk te stimuleren. Bij het oplossen van problemen moeten ze vaker netwerken. Dit draagt bij tot innovatie in verbetering in het onderwijs. Het onderwijsproces omschrijft zij zelf als een vorm van sociaal leren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina