Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lezen en schrijven voor volwassenen

Pilot training lezen en schrijven voor volwassenen

27/09/2020 06:00 - Euritha Tjan A Way

Pilot training lezen en schrijven voor volwassenen

 

PARAMARIBO - Ramon Hooplot kondigde op 20 september via sociale media aan dat mensen zich konden registreren voor de cursus lezen en schrijven voor volwassenen. Twee dagen later, was de inschrijving afgesloten, omdat het maximum van tien mensen al was bereikt.

In 2005 bleken er in Suriname nog 33.450 analfabeten te zijn, volgens het toenmalige hoofd van de afdeling Alfabetisering en Volwassenen educatie, Stanley Oedit. Hij noemde dat aantal op World Leteracy Day op 8 september 2013.

Logopediste Brandel Kaarsbaan is één van de begeleiders die de cursus zal verzorgen. "Ik weet niet wat de behoefte precies is, maar ik ben logopedist en wij deden vroeger ook de screening om te toetsen of kinderen schoolrijp zijn. Daar bleek dat sommige ouders het meegegeven formulier om de één of andere reden niet invulden. Bij doorvragen bleek dat ze niet konden lezen."

Kaarsbaan zegt dat het daarbij niet ging om oudere mensen. "Het waren mensen van 26 jaar soms en jonger of iets ouder. Ik weet niet hoe het komt, maar de behoefte is er zeker." Dat heeft initiator Hooplot, die directeur is van Caritransfer, agent van Western Union in Suriname, zelf ervaren. "Dit is iets dat ik al tien jaar terug wilde doen. We hadden een schoonmaakster die haar werk op de één of andere manier maar niet goed deed. Ze gaf eerst aan dat ze een bril nodig had. Dat hebben we als bedrijf toen samen met haar in orde gemaakt. En toch ging het weer fout. Bij doorvragen bleek dat ze echt niet kon lezen."

Hooplot regelde toen dat ze een training kon volgen, maar dat liep in de soep omdat het meer werd dan alleen lezen en schrijven. "Uiteindelijk bleef het maar doorsudderen totdat ik het recent weer oppakte." Hij plaatste een oproep op zijn socialmediapagina en vond twee logopedisten bereid dit op zich te nemen.

De lessen zullen als pilot vier maanden duren tot januari 2021. Het worden in totaal dertig lessen, twee keer per week bij het CCS, in de locatie van de logopedisten. "Intussen heeft Caritransfer zich eraan verbonden dit project onderdeel te maken van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We financieren alles; het wordt onderdeel van het budget dat we jaarlijks hebben om iets terug te doen voor de gemeenschap."

Kaarsbaan doet het pilot samen met collega Theresia Kajansi. "We zijn enthousiast om te beginnen. Wij zijn eraan gewend kinderen met een achterstand in lezen te begeleiden, maar dit wordt het eerste project met volwassenen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina