Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dorpen mogen bussen behouden

Dorpen mogen bussen behouden

28/09/2020 20:02 - Gilliamo Orban

Zolang Murwin Leeflang zich niet verontschuldigt, is hij volgens Vids-voorzitter Theodoris Jubitana niet welkom in de inheemse dorpen van Para.

Zolang Murwin Leeflang zich niet verontschuldigt, is hij volgens Vids-voorzitter Theodoris Jubitana niet welkom in de inheemse dorpen van Para. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De dorpen Bigi Poika, Cassipora en Tibiti in Para mogen de overheidsbussen behouden. Dat zijn minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) en vertegenwoordigers van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen van Para en Wanica (Osip) zaterdag overeengekomen.

De drie dorpen hadden kort vóór de verkiezing elk een bus gekregen van de vorige regering. Alle rollend overheidsmaterieel dient bij OW te worden geregistreerd. De bussen waren vorige week door Murwin Leeflang van het ministerie ingevorderd. "De mensen hebben uitgelegd aan de minister dat de bussen nuttig worden ingezet en hierdoor van belang voor hen zijn. Zo zullen scholieren vervoerd en producten van landbouwers naar de markt getransporteerd worden", zegt Neville Pengel, voorlichtingscoördinator van het ministerie tegen de Ware Tijd.

OW zal de bussen officieel registreren. Ze komen elk onder het beheer van het eigen dorpsbestuur dat ook belast zal worden met onder meer het onderhoud. De dorpsbesturen zullen een overeenkomst tekenen met de minister. Er zijn ook andere knelpunten onder de aandacht van Nurmohamed gebracht zoals de slechte wegen naar de dorpen. De bewindsman heeft beloofd ze aan te pakken.

De dorpshoofden willen Leeflang niet langer in de dorpen, nadat hij hen onlangs op ongepaste wijze zou hebben behandeld. Hij had zijn komst niet vooraf aangekondigd, zich niet gelegitimeerd en geëist dat de bussen per direct aan hem moesten worden overgedragen of een dag later worden ingeleverd bij de politiepost van Rijsdijk. "Die man heeft zich gangsterachtig gedragen en geen respect getoond tegenover het dorpsgezag. Als hij zich niet komt verontschuldigen, hoeft hij de dorpen niet meer te bezoeken", reageert Theodoris Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), die niet aanwezig was bij het gesprek tussen de minister en Osip, een werkarm van Vids. Of Leeflang aangesproken is of zal worden door de minister kan Pengel niet zeggen. Hij weet ook niet wat zijn functie is bij het ministerie. Leeflang was niet bereikbaar voor een reactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina