Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grace period voor passagiers uit Nederland

Grace period voor passagiers uit Nederland

28/09/2020 18:51 - Van onze redactie

Grace period voor passagiers uit Nederland

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maandagmiddag tijdens de persconferentie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De maatregel - het kunnen overleggen van een negatieve Covid-19-test en verplichte quarantaineperiode van tien dagen - zoals zondagavond aangekondigd door president Chandrikapersad Santokhi, zal - in elk geval - deze week niet op de letter worden nageleefd bij passagiers uit Nederland. Tot en met 4 oktober geldt een grace period maakten de ministers Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme maandagmiddag bekend tijdens een Covid-19-persconferentie van de regering.

Volgens Jubithana is gekozen voor een grace period van een week "omdat je de passagiers die hebben geboekt niet in één keer kan overrompelen hiermee". Hij beloofde dat de regering, Luchthavenbeheer, de vliegmaatschappijen, reisagenten, hotels en transportbedrijven deze week weer bij elkaar komen om zaken af te ronden.

Ramadhin: "Voor deze week lassen wij een grace periode in vanwege het feit dat het een spoedmaatregel is en we niet alle voorbereidingen hebben kunnen treffen. Deze week hoeven de mensen geen test te overleggen, maar worden ze wel geadviseerd om in zelfquarantaine te gaan." De passagiers moeten daarnaast het adres doorgeven waar ze zullen verblijven, zodat de overheid te allen tijde controle kan uitoefenen.

De bewindsman zei nu in overleg te zijn om te kijken naar personen die over een locatie beschikken, met name ingezetenen die terug komen, in eigen quarantaine willen en over een eigen locatie beschikken. "Er wordt gekeken naar modaliteiten om die personen met goede afspraken te accommoderen in eigen faciliteiten, waardoor de kosten minder worden. We willen hen niet onnodig in de kosten jagen."

Collega Jubithana erkende dat alles nog niet op orde is. Zo ontbreekt er op de luchthaven een faciliteit voor de arts. Hij gaf wel de garantie dat de regering bij het openstellen van het luchtruim voor Nederland rekening heeft gehouden met de toename van de Covid-19-besmettingen in Nederland. "Door maatregelen die wij hebben getroffen hebben wij veiligheid ingebouwd voor de gemeenschap."

Daarop voortbordurend noemde Ramadhin onder meer de eerder afgeschafte quarantaine voor personen uit Nederland die weer is ingevoerd vanwege de verhoogde cijfers en infecties in dat land. Reizigers moeten daarnaast bij vertrek uit Nederland een PCR-test (negatief) niet ouder dan 48 uur overleggen en bij aankomst moeten ze tien dagen in quarantaine op eigen kosten. Dat geldt zonder uitzondering met ingang van 5 oktober.

De regering is momenteel in overleg met de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), die haar heeft voorzien van een lijst van faciliteiten (hotels en appartementen), die ter beschikking zijn voor personen uit Nederland. Deze week wordt de lijst verder geactualiseerd en worden nadere afspraken gemaakt. Echter, het mag volgens Ramadhin niet zo zijn dat de overheid gaat inkomen voor kosten die gepaard gaan met quarantaine voor toeristen. "Dat moet uit hun eigen zak komen."

De reizigers zullen ook worden gevraagd om een verzekering te sluiten of een verklaring te tekenen waarin ze zich committeren aan instructies dat ze opdraaien voor kosten indien ze in Suriname positief worden getest. Ramadhin gaf de samenleving de garantie dat de regering gaat voor veiligheid en bescherming van haar burgers. "We gaan niet toestaan dat personen uit hoogrisicogebieden zonder voorwaarden hiernaartoe komen en zich vrij gaan begeven onder ons."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina