Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen keuze nieuwe ambassadeur voor Nederland

Nog geen keuze nieuwe ambassadeur voor Nederland

28/09/2020 16:08 - Ivan Cairo

Dat de naam van Marten Schalkwijk circuleert als nieuwe ambassadeur in Nederland vindt minister Albert Ramdin jammer.

Dat de naam van Marten Schalkwijk circuleert als nieuwe ambassadeur in Nederland vindt minister Albert Ramdin jammer. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Op diverse ambassadeursposten komen er mutaties. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft alle ambassades al laten weten dat ambassadeurs, na tien jaar een bepaald beleid te hebben uitgedragen, "moeten verwachten en begrip moeten hebben dat de visie die we nu hebben niet door dezelfde persoon uitgedragen kan worden". "In de diplomatie werkt het niet. Er zijn percepties, er zijn uitspraken gedaan en hoe verklaar ik als van de één op de andere dag ineens een andere visie wordt uitgedragen door dezelfde persoon."

Er zijn enkele kandidaten voor de ambassadeurspost in Nederland, maar de regering heeft nog geen keuze gemaakt. Dat zegt Ramdin tegen de Ware Tijd. Met Nederland is afgesproken dat vóór de viering van Surinames onafhankelijkheid op 25 november de nieuwe ambassadeur in Den Haag zal zijn. De bewindsman benadrukt dat Den Haag geen enkele zeggenschap heeft wie dat zal zijn.

Intussen circuleert de naam van Marten Schalkwijk als één van de kandidaten. Ramdin wenst hier vooralsnog niet op in te gaan. "Mensen noemen zichzelf kandidaat, willen kandidaat zijn. Ik werk niet zo. Ik ben erg functioneel en professioneel, zeker bij diplomatieke zaken. Dus ik vind het diplomatiek niet correct om publiekelijk over voordrachten te praten. Ik vind het betreurenswaardig dat het gebeurt."

De bewindsman noemt het jammer dat namen van potentiële kandidaten worden genoemd. "Er zijn natuurlijk mogelijke kandidaten en de keuze wordt uiteindelijk gemaakt door de president als hoofdverantwoordelijke voor het buitenland beleid." De voordrachten worden nu beoordeeld. Bij de beoordeling wordt gewerkt met profielen. Onder meer wordt gekeken naar mensen die lange tijd betrokken zijn geweest bij zaken die te maken hebben met de relatie met Nederland.

De VHP is hieromtrent al enkele jaren bezig. Vooral voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft de afgelopen jaren hierover contacten gelegd in Nederland, vooral met politici en mensen uit de Surinaamse diaspora. "We zullen dus daar ook rekening mee houden. Het moet gaan om een functionele bijdrage. Dus ik kijk eerst naar het profiel. Wat willen we uit die functie hebben en wie kan de juiste bijdrage leveren", stelt Ramdin. Hij voegt eraan toe dat de tijd dat diplomatieke functies alleen politiek beoordeeld werden voorbij is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina