Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdacht vliegtuigje maakte routinevlucht

Verdacht vliegtuigje maakte routinevlucht

28/09/2020 13:00 - Ivan Cairo

Timothy Li Fo Sjoe bij de Seamax M22 waarvan de politie zondag dacht met een drugsvliegtuig te maken te hebben.

Timothy Li Fo Sjoe bij de Seamax M22 waarvan de politie zondag dacht met een drugsvliegtuig te maken te hebben.  

PARAMARIBO - Een vliegtuigje dat zondag nabij recreatieoord Overbridge heel laag over de Surinamerivier vloog, was bezig aan een routinevlucht die bij de luchtvaartautoriteiten was gemeld. Het Korps Politie Suriname was niet op de hoogte van de vlucht en dacht met een vermoedelijke drugsoperatie te maken te hebben.

Nadat de politie een melding kreeg dat een vliegtuig op het water probeerde te landen werden manschappen erop uitgestuurd voor onderzoek. "Volgens bekomen informatie is het bij een poging gebleven. Bij het zien van de politie is de piloot doorgevlogen", zei korpschef Roberto Prade, die het incident zondag bevestigde tegenover de Ware Tijd.

Timothy Li Fo Sjoe, één van de twee piloten van de Seamax M22 die de vlucht had uitgevoerd, is geschrokken van de commotie die is ontstaan. "De politie was duidelijk niet op de hoogte. Ze hebben ons gefilmd en gezegd dat het een drugsvliegtuig was. Ze hoefden alleen het registratienummer naar Casas door te bellen dan hadden ze ontdekt dat het een in Suriname geregistreerd vliegtuig is. We hadden onze flight plan van zondag ingediend bij Casas", zegt hij tegen de Ware Tijd.

Hij betreurt het dat de vlucht door de politie ervan verdacht werd bezig te zijn geweest met clandestine zaken. "Dit had niets te maken met drugs." De vlucht stond onder leiding van piloot Wilfred Boëtius. Li Fo Sjoe legt uit dat het aanvankelijk de bedoeling was om vanaf vliegveld Zorg en Hoop naar Atjonie te vliegen en terug. Op de luchthaven te Zanderij is ook een touch and go uitgevoerd waarna richting Surinamerivier werd gevlogen. "Rond één uur 's middags waren we te Overbridge. We waren continu in contact met de toren van Zorg en Hoop en van Zanderij. De luchtvaartautoriteiten wisten dus precies waar we waren", zegt hij.

Overigens, het is niet de eerste keer dat betrokken vliegtuig operaties te Overbridge heeft uitgevoerd. In het verleden zijn daar met toestemming van de eigenaar van het vakantieoord testvluchten uitgevoerd onder de toenmalige waarnemend directeur Brian de Souza van Casas. Ook de toenmalige districtscommissarissen van Para en Brokopondo waren op de hoogte van de vliegactiviteiten. "Er zijn toen ook waterlandingen gedaan", merkt Li Fo Sjoe op.

De Seamax M22, een watervliegtuig dat in Brazilië werd gebouwd, is in 2016 naar Suriname gehaald. "Een watervliegtuig is vrij nieuw in Suriname en wij willen juist bekendheid geven aan deze vorm van luchtvaart. Wij voeren regelmatig vluchten uit boven Noord-Commewijne, wat beschouwd wordt als een soort training area." Door de toenmalige directeur van Casas was een voorlopige toestemming verleend dat het toestel op water mocht landen.

Bij de wisseling van de wacht bij de luchtvaartautoriteit enige tijd geleden werd die toestemming ingetrokken. "Om op het water te landen hebben we nu toestemming van de minister nodig en dat wachten we af. We vliegen wel laag over de rivieren", aldus Li Fo Sjoe. Hij merkt op dat het vliegtuigje met twee zitplaatsen vanwege de zeer geringe bagageruimte ongeschikt is voor drugstransporten. "Eigenlijk is het een vliegende boot, de enige in Suriname." Het toestel heeft een bereik van negenhonderd kilometer. De piloot overweegt in het vervolg de vluchten ook bij de politie te melden om problemen te voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina