Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Optie Basi

COLUMN: Optie Basi

29/09/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Optie Basi

Gerold Rozenblad  

Vandaag is de grote dag. De president gaat ons (hopelijk in detail) deelgenoot maken hoe wij te midden van de crisis mogen uitkijken naar het komend jaar. Hoe wij in de komende periode het hoofd boven water zullen moeten proberen te houden. Want verzuipen is nabij. Door de Covid-situatie wordt de toespraak gehouden in een grote tent op het plein.

Soms dragen dingen onbewust een symboliek in zich. Laat het nou net het plein zijn waar doorgaans het volk haar stem laat horen bij ontevredenheid, dat de boodschap naar vooral het volk toe wordt uitgesproken. Het plein als gemeenplaats voor het uitwisselen van gedachtengoed. Mooier konden we het niet treffen. Ook gezien de pogingen van kennelijk beroepsprotestanten om recent hun ongenoegen kenbaar te maken over de pas door gevoerde matregelen.

Juist daarom hoop ik dat het staatshoofd vandaag klare wijn schenkt. En vooral niet teveel de achteruitkijkspiegel gebruikt. We weten allemaal al genoegzaam hoe wij in deze ellende verzeild zijn geraakt. Het enige dat nog van belang is, is hoe wij eruit komen. En dan hoop ik vooral dat duidelijkheid komt in vooral de financiële route. Want de afgelopen tijd ben ik op dat stuk de koers compleet kwijt. In eerste instantie vernamen wij dat er staatsobligaties zullen worden uitgegeven ter waarde van ongeveer 400 miljoen US dollar. Om vervolgens van het staatshoofd zelf te vernemen wat wij een voorschot gaan nemen op de olieopbrengsten, ter waarde van ongeveer 2 miljard US dollar. En uiteindelijk moesten wij via Financiën minister Achaibersing horen dat wij bij het IMF "enkele honderden miljoenen" US dollars gaan leven.

Kijk, als het zo op mij afkomt, dan weet ik niet meer hoe ik het heb. Wordt het een optelsom van 400 miljoen plus twee miljard, gevoegd bij die enkele honderden miljoenen? Als dat het geval is zou de onvindbare Leendert nog een verkorte cursus leenbeleid kunnen volgen bij de huidige machthebbers. Of moeten wij de uitspraken zien als verschillende opties om uit de directe crisis te kunnen komen en toont Chan zich de "Optie Basi" zoals hij ooit werd genoemd door de Deckoloog? Dan nog hoop ik dat wij ooit deelgenoot worden gemaakt van welke optie de voorkeur heeft. En hoe het zich tot elkaar verhoudt. Want daarover zal toch ook zijn nagedacht, neem ik aan. Of als het simpelweg is dat het laagst hangend fruit eerst wordt geplukt.

Wat mij in elk geval blijkt is dat het "W'o set en"-pad kennelijk geen vooraf bekend traject blijkt te zijn. Onverminderd mijn geloof en vooral hoop dat Chan een betere job zal doen dan de vorige machthebbers weet ik niet of ons vandaag dat tracé duidelijk zal worden voorgehouden. En hoop ik dat in die onduidelijkheid duidelijkheid wordt gebracht. Simpelweg de mogelijkheden en uitdagingen naast elkaar leggen, zodat wij weten dat het vooral nog geen uitgemaakte zaak is. Dat erkennen neemt niets weg van een naar opties zoekende regering. Eerlijkheid duurt het langst, zeggen ze. Ik denk dat op het plein die eerlijkheid en vooral ook duidelijkheid het langst blijft hangen.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina