Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Crisis alleen onder controle door gerichte maatregelen'

'Crisis alleen onder controle door gerichte maatregelen'

29/09/2020 11:26 - Ivan Cairo

President Santokhi dinsdag tijdens het uitspreken van de traditionele jaarrede in het kader van de aanvang van het begrotingsjaar-2021.

President Santokhi dinsdag tijdens het uitspreken van de traditionele jaarrede in het kader van de aanvang van het begrotingsjaar-2021. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De crisis in Suriname kan alleen onder controle worden gekregen door gerichte maatregelen. Daadwerkelijke economische stabiliteitzal alleen gerealiseerd kunnen worden, door de productiviteit en de verdiencapaciteit van de economie te verruimen en te versterken. In dit verband zullen stimuleringsmaatregelen getroffen worden, om de productie te faciliteren en importcomponenten lokaal te produceren. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag in De Nationale Assemblee bij het uitspreken van de traditionele jaarrede gevolgd door de indiening van de conceptbegroting 2021.

Hij gaf aan dat het Agrarisch Krediet Fonds weer zal worden opgezet en voorzien van middelen. Het komende jaar, wordt een begin gemaakt om de kleinschalige goudwinning te transformeren, zodat het een duurzame en veilige bron wordt, van inkomsten en werkgelegenheid. Belangrijk daarbij is het herstel van schade aan de natuur. Er komt aandacht voor alternatieven om kleinschalige gouddelvers te leren om kwikvrij te mijnen, conform onze commitment, door toe te treden tot de Minamata Conventie.

Illegale goudwinning wordt aangepakt, maar het beleid biedt, aldus de president, ook de ruimte om illegale goudwinning de kans te geven legaal te worden, en royalty's af te dragen. De significante olie en gasvondsten in het offshoregebied, door Apache en Total dit jaar, zijn veelbelovend en tegelijkertijd ook een enorme uitdaging. "Met goede hoop kijken wij uit naar de geplande boringen in 2020 en 2021 van een aantal andere oliemaatschappijen". In dit verband zullen voorbereidingen getroffen worden, om het land in elk opzicht goed voor te bereiden, op de inkomsten die dit zal genereren.

"Denk daarbij aan duurzaam beheer, transparante management van de inkomsten, en het ontwikkelen van een eigen offshore olie-industrie. Enorme kansen die wijsheid vereisen en zich niet lenen voor partijpolitiek, maar een nationale aanpak", zegt het staatshoofd. De inkomsten horen toe aan het volk van Suriname en daar zal de regering op toezien. Hiertoe zal een traject van maatschappelijk overleg opgestart worden in 2021. De haalbaarheidsstudie, inzake het Bakhuys Ontwikkelingsprogramma wordt opgepakt.

Met de resultaten van deze studie zullen potentiële partners, via een aanbestedingsproces, aangetrokken worden, om een duurzame ontwikkeling van het Bakhuys-bauxiet mogelijk te maken. Eén van de belangrijkste prioriteiten voor 2021 is, ook te zorgen voor 24-uurs stroom voor dorpsgemeenschappen in de verschillende districten. Er zijn twee pilots met zonne-energie in Pikin Slee en Gujaba uitgevoerd en één project in Godo Olo, is in de startblokken.

Op basis van de resultaten kan dit breder worden uitgerold met fondsen van, onder andere, de India kredietlijn. In de houtsector zullen stappen gezet worden voor een duurzame houtexploitatie, waaronder het opzetten van oogst- en controlemechanismen en herbeplantingstechnieken. Scherpe controle op houtwinning, registratie en de afdracht van belastingen zullen nog dit jaar worden opgepakt. Ook in deze sector zal begonnen worden, met het stimuleren van lokale verwerking, om de export van rondhout geleidelijk aan te verminderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina