Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen klaar om donderdag te beginnen

Scholen klaar om donderdag te beginnen

29/09/2020 16:04 - Arjen Stikvoort

Interieurverzorger Indra Jagroep bezig een lokaal van de Oranjeschool schoon te maken.

Interieurverzorger Indra Jagroep bezig een lokaal van de Oranjeschool schoon te maken. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Maandag stond voor veel scholen in Paramaribo in het teken van schoonmaken en vergaderen. Donderdag vangt na de grote vakantie het onderwijs weer aan onder het nieuwe normaal. Met een nieuwe minister aan het roer en onder een strikt onderwijsprotocol wordt het een uitdaging om het coronavirus in toom te houden.

Het de Miranda Lyceum aan de Passiebloemstraat is nog in volle voorbereiding om het nieuwe schooljaar onder alle Covid-19-regels te kunnen opstarten. "Dinsdag zullen alle docenten de instructies krijgen in onze algemene ledenvergadering", zegt directeur Astrid Ervina Sarra-Kommissi.

Er zal dit schooljaar zowel klassikaal als online onderwijs worden verzorgd. Omdat het protocol voorschrijft dat er maar maximaal vijftien leerlingen in een klas mogen zitten, verwacht Sarra-Kommissi toch uit te komen met haar klaslokalen. "Er moet een goede klassenindeling komen. Die ruimte hebben we."

Vakantie zat er voor de directeur niet in. "Nee hoor, ik heb nog geen dag vrij gehad. We zijn druk geweest met alle (her)-inschrijvingen, alle nieuwe Covid-19-richtlijnen en het vormgeven aan de roosters. Dat was nog een hele puzzel. Maar we zijn helemaal gemotiveerd om weer te mogen beginnen. Laat dit schooljaar ondanks corona goed aflopen."

Isaiah Profijt gaat naar de zesde klas van de Maria Hartmann school aan de Zonnebloemstraat. "Ik heb een leuke vakantie gehad. Ik ga graag weer naar school om mijn vrienden te zien." Ismaël Demon gaat naar de tweede klas van de lagere technische school. "Ik begin pas maandag en ben blij weer naar school te kunnen. Ik kijk het aan met corona."

Op de Petrus Dondersschool aan de Wilhelminastraat is het schoolhoofd Carmen Jones gereed om haar kinderen weer te ontvangen. De handsanitizers en de temperatuurmeters liggen klaar. "We hebben verschillende temperatuurmeters; voor de kleuters en voor de hogere groepen. Daarnaast moeten de leerlingen natuurlijk hun handen ontsmetten voordat ze het klaslokaal ingaan. We volgen de richtlijnen die het ministerie van Onderwijs voor ons heeft vastgesteld."

De Petrus Dondersschool is niet een heel grote school, dus zal de verdeling van de leerlingen over de klaslokalen geen zorg zijn, meent Jones. "We hebben de leerlingen verdeeld in een A- en B-groep. Die krijgen respectievelijk op de maandag en woensdag, en op de dinsdag en vrijdag les." Daarnaast wordt de vrijdag vrijgehouden voor het online onderwijs. "De docenten komen naar school en zullen vanuit hier de kinderen online lesgeven. Ik ben blij de leerlingen donderdag weer te zien."

Er wordt op de scholen flink geveegd, gepoetst en gedweild. De lokalen ruiken fris. De schoonmaak is met man en macht bezig. "De hele vakantie hebben we doorgewerkt om het bij te houden. Maar vandaag pakken we het extra grondig aan met water en zeep, zodat de leerlingen in een fris klaslokaal kunnen beginnen", zegt Indra Jagroep, interieurverzorger van de Oranjeschool aan de Henck Arronstraat.

Voor directeur Gerda Menasse van de Sint Paulusschool aan de Monseigneur Wulfinghstraat was de schoolvakantie een werkvakantie. "Door de hele Covid-19-situatie moest er organisatorisch veel worden geregeld. Zo hebben we bepaalde lesprogramma's moeten aanpassen en zal er een inhaalslag gemaakt moeten worden." Dat vergt creativiteit van de leerkrachten en inzet en motivatie van de leerlingen, zegt Menasse.

Door het maximaal aantal toegestane leerlingen per klas zullen leerjaren verdeeld moeten worden over de klaslokalen en over de lesdagen. Twee klaslokalen blijven vrij om onlinelessen te verzorgen, stelt Menasse. "Ik zie uit naar de nieuwe groep leerlingen. Het blijven kinderen dus zullen we door corona extra veilig zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina