Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Adhin 'content' met jaarrede

Adhin 'content' met jaarrede

30/09/2020 05:52 - Ivan Cairo

Melvin Bouva noemt de jaarrede van president Santokhi in vele opzichten een kopie van de afgelopen jaarrede, terwijl partijgenoot Ashwin Adhin content is omdat het continuïteit van het vorige beleid is.

Melvin Bouva noemt de jaarrede van president Santokhi in vele opzichten een kopie van de afgelopen jaarrede, terwijl partijgenoot Ashwin Adhin content is omdat het continuïteit van het vorige beleid is. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ex-vicepresident tevens NDP-assembleelid Ashwin Adhin is “redelijk content” met de presentatie van staatshoofd Chandrikapersad Santokhi, die dinsdag de jaarrede uitsprak. “De rode draad van zijn betoog was continuïteit van beleid en hij was net zwaar op verkiezingscampagne. Er zijn duidelijke projecten genoemd en 90 procent daarvan of meer zijn projecten die door de vorige regering zijn begonnen”, aldus Adhin in gesprek met de Ware Tijd.

Hij vervolgt: "Dit geeft aan dat de investering die wij (regering-Bouterse, ... red.) hebben gepleegd en randvoorwaarden die toen zijn geschapen niet zomaar waren. Op dat fundament wordt voortgebouwd en dat stemt me goed." Als voorbeeld noemt hij de hervorming van het onderwijs waarbij meer aandacht komt voor beroepsonderwijs, die door Santokhi is aangekondigd.

Wat de NDP-parlementariër minder vond aan de presentatie, is de aanpak van het coronavirus en de aankondiging dat het luchtruim wordt opengegooid voor commerciële vluchten uit Nederland. Hij wijst erop dat toen meer testen werden gedaan er ook meer besmettingen in Suriname werden opgespoord. Nu wordt minder getest met als gevolg ook minder vastgestelde besmettingen, een beleid dat Adhin verkeerd vindt.

Hij vindt het ook geen goede zaak, dat terwijl de coronagevallen in Nederland weer stijgen en in Suriname dalen, de commerciële lijndiensten met Nederland worden hersteld. Vooral de grace period van een week aan reizigers uit dat land om bij aankomst in Suriname niet in quarantaine te gaan, vindt de politicus onbegrijpelijk. Er zou hierdoor een tweede besmettingsgolf in Suriname kunnen plaatsvinden, vreest Adhin. "Draai dat besluit terug", adviseert hij.

Partijgenoot Melvin Bouva ziet de jaarrede als "een opsomming van wenselijkheden van de regering en in vele opzichten een kopie van de afgelopen jaarrede". Het was volgens hem een weergave van een "aantal zinnige voornemens, maar vooral ook onnodige onzinnige verwijten en beschuldigingen". Aan het einde van zijn toespraak heeft de president zich volgens Bouva bezondigd aan polarisatie. "Op een plechtig moment van een jaarrede is het niet eerder voorgekomen dat het staatshoofd zo een uitdrukkelijke verdeeldheid brengt tussen medestanders en opponenten, zoals hij in zijn laatste paragraaf heeft gedaan. Een jaarrede moet de samenleving uitnodigen om samen te werken, ongeacht hun afkomst of positie. Helaas slaat de president met de constante verwijten de plank mis", vindt de NDP'er.

Duidelijk is dat de president een aantal maatregelen wil treffen voor meer inkomsten om zo de economie weer in balans te brengen. "De plannen van de regering om met name te investeren in de productie, export en toerisme verdienen mijn ondersteuning. Als een van de dragers van de Toerismewet, een plan dat al in concept klaarligt, zullen we in de komende periode verder hieraan moeten werken. Ook de verdere stimulering van de landbouwsector en MKB door onder andere het ondernemingsfonds. Hier zullen we, naast de centrale mijnbouwsector, voornamelijk de middelen vandaan halen", zegt Bouva.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina