Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Begroting regering-Santokhi/Brunswijk is onverantwoord'

'Begroting regering-Santokhi/Brunswijk is onverantwoord'

30/09/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

VES-voorzitter Winston Ramautarsing (m) en zijn bestuursleden op 27 augustus tijdens een onderhoud met de regering.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing (m) en zijn bestuursleden op 27 augustus tijdens een onderhoud met de regering. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De door president Chandrikapersad Santokhi gisteren ingediende begroting van de regering over het dienstjaar 2020 2021 is volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een onverantwoorde. “Het tekort is niet bijna SRD 7 miljard maar SRD 11,5 miljard. Dat is dus ook niet 19,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar 42 procent”, zegt de VES-voorman tegen de Ware Tijd.

Volgens hem heeft de regering Santokhi /Brunswijk precies hetzelfde gedaan dat de vorige regering deed, namelijk het aantal van uitstaande leningen niet optellen bij het verschil (balans) tussen totale inkomsten en totale uitgaven. "De VES heeft bij de vorige regering steeds hiervoor gewaarschuwd en er kritiek op geleverd. En de huidige coalitie, toen in de oppositie, heeft dat samen met ons gedaan. Je gaat er dus vanuit dat niet weer hetzelfde zal gebeuren."

President Santokhi heeft bij het indienen van de begroting gezegd dat de totale inkomsten, na verwerking van de wisselkoers ruim SRD 15,4 miljard bedragen. Ramautarsing zegt dat met een totaal aan leningen van SRD 4,8 miljard en met een totaal aan uitgaven van SRD 22.1 miljard, het werkelijke verschil, dus het tekort SRD 11.5 miljard wordt. "Wat je leent heb je niet en dat zal je moeten terugbetalen", zegt de voorzitter van de VES. Ramautarsing vraagt zich af waar de belofte van de regering is gebleven om het begrotingstekort terug te brengen naar 5 procent van het bbp. "Hoe is het mogelijk dat met alle bezuinigingen die de regering heeft afgekondigd het tekort veel hoger wordt? Dit is geen goed bestuur", zegt Ramautarsing.

Volgens hem zal de regering haar uitgavenbeleid drastisch moeten aanpassen. Overigens zijn volgens de VES-voorman de uitgaven van de regering on- voldoende gespecificeerd. "Indien het parlement deze begroting goedkeurt zal onze schuldpositie met SRD 11.5 miljard toenemen in leningen en procentueel met 20 procent omhooggaan. Dit zal de wisselkoers fors doen stijgen tot boven de SRD 20 voor de US-dollar en dus een stijging van alle prijzen in de winkels. We zullen dan weer de winkels en de cambio's de schuld geven maar de enige echte oorzaak hiervan zal zijn een roekeloos financieel- economisch beleid", zegt Ramautarsing.

"Het klinkt een beetje anders, dan we gewend zijn, met de nadruk op herstel van de beroerde situatie waarin het land verkeert, maar de begroting mist toch wel een concrete becijfering en stimulans voor onder andere de productie en de toerismesector", reageert Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), desgevraagd tegenover de Ware Tijd. "Wij hadden erop gehoopt dat er voor de lokale productiesector tenminste een bedrag van SRD 500 miljoen zou worden uitgetrokken. In het herstelplaatje is dat, voor zowel de economie als voor de jonge en kleine bedrijven heel cruciaal. De Asfa-voorman vindt het positief dat de regering er ernst mee maakt dat er vanuit de overheid zal worden bezuinigd. "Maar het zou absoluut een 'step-up' zijn geweest met een stimulans voor de lokale producent", zegt Bilkerdijk.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina